Rätt mat ger bättre omsättning av kolesterol Äter man enligt våra svenska näringsrekommendationer - mindre av det mättade fettet och mer av fiberrika livsmedel - så minskar upptaget av kolesterol från kosten. Mer kolesterol försvinner då ut den naturliga vägen. Detta framgår av studier vid avdelningen för klinisk näringslära vid Göteborgs universitet. Äter man "rätt" mat kan man minska kolesterolhalten i blodet med åtminstone 10%, utan extra kostnader eller läkemedel. Vi har undersökt hur kostförändringar enligt svenska näringsrekommendationer påverkar upptaget av kolesterol och utsöndringen av kolesterol och gallsyror via tarmen. Detta styr en stor del av omsättningen av kolesterol i kroppen. Vi har tagit hjälp av personer med konventionell ileostomi ("påse på magen"), som inte har någon tjocktarm. Hos dem kan utsöndringen av kolesterol och gallsyror studeras utan att dessa ämnen bryts ner av tjocktarmens bakterier. Vanlig, men vetenskapligt tillagad, mat med olika mängder mättat fett och fibrer har använts. Att enbart minska på det mättade fettet kan något minska upptaget av kolesterol från maten. Att enbart öka kostfiberintaget ökar utsöndringen av kolesterol från tarmen, och minskar också upptaget av kolesterol något, men påverkar inte utsöndringen av gallsyror. Kombinationen halverat mättat fett och dubblerad mängd kostfiber ger de största effekterna. Utsöndringen av kolesterol ökar, upptaget av kolesterol minskar, och summan av kolesterol och gallsyror som utsöndras ökar också, som tecken på minskad kolesterolbelastning på kroppen. Naturliga växtsteroler liknar mycket kolesterol, och konkurrerar om upptaget. Växtsteroler finns mycket i vegetabiliska oljor, men också i bröd och grönsaker. Ju mer växtsteroler i maten desto lägre tycks kolesterolupptaget bli. Växtsteroler i maten skulle kunna föklara en del av de effekter på kolesterolomsättningen som tillskrivits fettkvalitet och lösliga kostfiber. Kolesterol behövs i alla kroppens celler, men hög kolesterolhalt är också en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Kolesterolhalten i blodet bestäms till en del av ärftliga faktorer, men för de flesta betyder kostens sammansättning mest. Mättat fett, som finns mycket i smör, ost, fläsk och kokosfett, höjer kolesterolhalten. Enkelomättat fett i t ex raps- och olivolja, och fleromättat fett i andra vegetabiliska oljor sänker kolesterolhalten i blodet. Vissa typer av kostfiber kan också sänka kolesterolhalten.