Rätt dricksvatten minskar risken att dö i infarkt Magnesium i dricksvattnet kan minska risken att avlida i akut hjärtinfarkt. Även kalcium har betydelse för risken att dö i infarkt. Det senare gäller dock främst kvinnor. Denna avhandling visar att ju högre magnesiumhalt man har i sitt dricksvatten, desto mindre är risken att man avlider i hjärtinfarkt. För kvinnor skyddar även en hög kalciumhalt i vattnet mot död i hjärtinfakt. Magnesiumhalten påverkar däremot inte risken att insjukna i hjärtinfarkt, men chansen att överleva en infarkt är betydligt större bland de personer som har den högsta magnesiumhalten i sitt dricksvatten. Studien visar också att de som fått magnesiumberikat vatten i sex veckor hade en påvisbar ökning av magnesiumhalten i kroppen. Detta tyder på att det extra tillskottet av magnesium via vatten kan vara av stor betydelse för kroppens magnesiumhalt. I avhandlingsarbetet har Skåne användts som studieområde, eftersom magnesiumhalten i dricksvattnet där varierar betydligt mellan olika kommuner och även inom kommunerna (mellan ca 1 och 25 mg/l). I två studier undersöktes risken att avlida i hjärtinfakt i förhållande till magnesium- och kanciumhalten i dricksvattnet man använt. I en studie intervjuades män och kvinnor som insjuknat i hjärtinfarkt om kost- och vattenintag och förekomst av olika tidigare kända riskfaktorer för hjärtinfakt. I en annan studie fick försökspersoner under sex veckor använda dricksvatten med högre magnesiumhalt (25 mg/l) än det vanliga kranvattnet (1,6 mg/l). Resultaten skulle kunna få betydelse från folkhälsosynpunkt, och bana väg för ett förebyggande program. Innan dess krävs dock mer forskning i ämnet.