Maten orsakar besvär vid västvärldens vanligaste mag-tarmsjukdom Colon irritabile eller irritable bowel syndrome (IBS) är den vanligaste mag-tarmsjukdomen i västvärlden. Effektiv behandling saknas och orsakerna bakom sjukdomen är dåligt kända. Intag av viss mat ger svåra symtom hos dessa patienter. Olika förklaringar till detta har upptäckts. Undersökningarna visar en stark koppling mellan intag av föda och uppkomsten av symtom vid IBS. Intag av frukt och grönsaker ger mag-tarmbesvär hos många IBS patienter, det gör också fet mat, kaffe och alkohol. En trolig delförklaring bakom denna "matkänslighet" är en ökad känslighet för uttänjning av tjocktarmen efter matintag. Detta har visats med hjälp av uppblåsning av ballong i tjocktarmen för att studera känsligheten före och efter fettillförsel i tolvfingertarmen. Jämfört med friska personer får IBS-patienterna en uttalat ökad känslighet i tjocktarmen efter fettillförseln. Dessutom ökar avvikelser i rörelsemönstret i övre delen av tunntarmen efter födointag hos dessa patienter. Vidare upplever kvinnor med IBS svårare besvär efter födointag än män med IBS och förekomst av ångest påverkar matkänsligheten i negativ riktning. Avvikande nivåer av tarmhormoner med viktiga funktioner i mag-tarmkanalen har påvisats hos IBS patienter utan att dessa fynd säkert kunnat kopplas till matkänsligheten. Dessa fynd är särskilt intressanta då utveckling av läkemedel mot denna sjukdom inriktar sig på att påverka olika tarmhormoners effekter på magens och tarmens funktion. IBS påverkar livskvalitén negativt vilket är mer uttalat hos kvinnor än hos män och särskilt uttalat hos kvinnor som behandlas av mag-tarmspecialister jämfört med de som sköts i primärvården. Ett viktigt, men ofta förbisett, symtom vid IBS är trötthet som också studerats i den aktuella undersökningen. Tröttheten har samband med hur svåra mag-tarmsymtom man har och vilka psykologiska symtom. Även tröttheten var mer uttalad hos kvinnor än hos män.