Dagens livsmedelskontroll av blåmusslor måste förbättras I en studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet påträffades humana virus i Bohusläns blåmusslor i mer än 50 procent av proverna. Sverige har förhållandevis strikta regler för utsläpp av avloppsvatten men reningsverken tar inte aktivt upp bakterier och virus. Denna studie visar att för att skörda musslor för konsumtion bör man göra enskilda riskanalyser för varje odlingsområde. Man bör ta hänsyn till vilka virus som cirkulerar bland människor i samhället samt förutsättningarna för att de når musslorna och för anrikning och nedbrytning i musslorna. Studien visar att geografiska och säsongsmässiga variationer förmodligen utesluter värdet av dagens livsmedelkontroll, där man söker efter en enda organism vilken man använder som indikator för musslornas tjänlighet som föda. Blåmusslor filtrerar stora mängder vatten genom gälarna och kan på så vis koncentrera födopartiklar men också sjukdomsalstrande mikrober. Det är känt att musslor som filtrerar sin föda utgör den enskilt största risken för att återföra smittämnen som släpps ut via avloppsvatten till människan (World Health Organisation and United Nations Environmental Programme, 1987). Risken är särskilt stor eftersom hela musslans mjukdelar, såväl gälarna som tarmen, konsumeras efter bara ett kort uppkok. Den vanliga tarmbakterien Escherichia coli används idag som indikator för förorenat vatten. Dock visar det sig i denna studie att virus ofta förekommer i musslorna även då halterna av denna tarmbakterie var låga. Också andra typer av organismer uppmättes för att se om de visade att musslorna var bärare av virus men inte heller dessa verkar samexistera med virus på ett mätbart sätt. Omgivande temperatur samt avrinningen från land under regniga perioder påverkar musslornas bakteriehalter mest. Musslans immunförsvar tycks bli effektivare då temperaturen i vattnet motsvarar vår sommartemperatur. Antibakteriella peptider i musslans blodsystem aktiverades snabbare vid 20?C än vid 6 grader. Vid 6 grader höll sig sådana stammar av Salmonella typhimurium som är skadliga för människan levande i musslans blodsystem upp till 17 dagar och vid 20?C kunde de till och med föröka sig i musslan.