Kost och motion sänker risken för typ 2 diabetes Felaktig kost och brist på motion är den främsta orsaken till ökad förekomst av typ 2 diabetes. Råd om ändrad kost och ökad motion sänker risken hos friska personer med diabetes i familjen, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Diabetes är en sjukdom som drabbar många. Världen över söker forskare efter bra metoder att bromsa utvecklingen. Studier tyder på att förbättrade kost- och motionsvanor kan hindra eller fördröja sjukdomens utbrott. I den studie som doktorand Hilde Brekke genomfört inom ramen för sitt avhandlingsarbete prövades en mindre resurskrävande metod för att varaktigt påverka kost- och motionsvanor hos riskindivider. I studien ingick sjuttiosju friska, huvudsakligen normalviktiga, personer mellan 25 och 55 år som alla hade nära släktingar med typ 2 diabetes. Deltagarna fick kostundervisning i grupp. En grupp fick även råd om ökad motion. Uppföljning skedde genom telefonintervjuer av dietist under två år samt provtagning vid tre tillfällen. Kostundervisningen innebar råd om val av lämpliga livsmedel, användning och tillagning. Målet var att fettet i kosten skulle vara av en typ som motverkar höga blodfetter, att öka intaget av grönsaker och frukt samt att undvika stora och snabba svängningar i blodsockret efter måltid genom att välja långsamma kolhydrater som finns till exempel i pasta, surdegsbröd med hela kärnor och bönor. Resultaten visar att deltagarna på ett positivt sätt förändrade fettkvalitén på sin kost, åt mer fet fisk och fiber samt åt mer livsmedel med långsamma kolhydrater. Gruppen som enbart fick kostråd förbättrade sina blodfetter, medan de som även fick motionsråd gick ner i vikt och visade tecken på förbättrad insulinkänslighet. De observerade förändringarna och förbättringarna kvarstod två år efter undervisningen. En utvärdering som genomfördes ett år efter undervisningen visade att de flesta av kostråden ansågs lätta att följa. Faktorer som försvårade följsamhet var svårighet att hitta lämplig mat på lunchrestauranger, fantasibrist i matlagningen och att det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor. En utvärdering genomförd efter studiens avslutning visade att deltagarna var mycket positiva till frekventa telefonintervjuer som uppföljningsmetod.