Medelhavskost sänker kolesterolet på fyra veckor Genom att välja Medelhavsinspirerad kost är det möjligt att på fyra veckor sänka sina kolesterolnivåer drastiskt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till sjukdom och död i västvärlden. Sjukdomarna orsakas av fettinlagringar i kärlväggarna. Studier har visat på ett samband mellan höga nivåer av LDL-kolesterol, det så kallade onda kolesterolet, och insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. I studien som ligger till grund för biomedicinsk analytiker Anneli Ambrings avhandling ingick friska försökspersoner med blodfettsnivåer i det övre normalområdet. Under fyra veckor fick de äta mat som liknar den som traditionellt äts i Medelhavsländerna. Dieten omfattade mindre mättat fett och mer frukt, grönsaker, omega-3 fetter, raps- och olivolja. Resultaten kom snabbt. När försöksperioden var över hade i genomsnitt det onda kolesterolet hos försökspersonerna sjunkit med 22 procent och triglyceriderna, en form av blodfett, med 17 procent.