GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten PRESSMEDDELANDE 2008-03-06 Doktorsavhandling i offentlig förvaltning av Adiam Tedros Fel utgångspunkter för storstadspolitik ökar segregation Storstadspolitiken har fokuserat på mängden utsatta människor i förorten snarare än segregation, vilket snarast förstärkt den senare. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. – Genom att tala om utsatta områden istället för invandrartäta syftade den nya storstadspolitiken till att omformulera problemet till ett socioekonomiskt problem, inte ett etniskt, säger Adiam Tedros Genom att studera de dokument som föregick instiftandet av politikområdet ”storstadspolitik” 1998 visar hon, i avhandlingen på Förvaltningshögskolan, hur storstaden framställdes i olika utredningar och hur en av dessa framställningar slutligen kom att bli den styrande. Det handlar om en särskild politik för regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. I en första fas gällde det en mångfacetterad bild av storstaden, å ena sidan som en potentiell tillväxtmotor för hela landet, å den andra en överrepresentation av sociala problem i dess förorter. 
Utredarna kom att fokusera på det senare. Framställningen handlade då om att förorterna var invandrartäta och att invånarna var socioekonomiskt svagare än övriga i storstaden. I slutändan var den senare framställningen som kom att leva kvar. – Emellertid visar min studie att den avetnifierade beteckningen inte resulterade i en avstigmatisering av platserna, snarare förstärktes den territoriella stigmatiseringen. I framväxten av politikområdet storstadspolitik kom förortens problem att förklaras med just förortsmiljön, och inte med strukturer i den urbana storstadsmiljön som helhet. – Det fanns inte någon plats för en diskussion om hur det kunde komma sig att vissa samhällsgrupper var överrepresenterade i stadens minst attraktiva och mest utsatta områden, fortsätter Tedros. 
När fokus riktades på platsen som problem ignorerades samtidigt förekomsten av maktstrukturer och etnisk diskriminering. – Kultur- eller etnicitetsbundna förklaringar undviks ofta i den politiska debatten. Motivet sägs då vara att man vill undvika utpekande och förenklade förklaringar. Min studie visar dock att ett osynliggörande av den etniska dimensionen inte nödvändigtvis behöver resultera i en mindre utpekande politik, förklarar Adiam Tedros. Paradoxalt nog var det först när storstadsproblemet identifierades som ett förortsproblem som storstadspolitiken verkligen etablerades. På så sätt placeras såväl förortens invånare samt deras problem utanför staden. 
– Avhandlingen synliggör den diskursiva kamp som föregick etablerandet av politikområdet och visar därmed hur politiska problem är något som skapas, mejslas fram och konstrueras i en politisk process, avslutar Adiam Tedros. Avhandlingens titel: Utanför storstaden. Konkurrerande framställningar av förorten i svensk storstadspolitik.
Avhandlingsförfattare: Adiam Tedros, tel 031-786 44 85, e-post: adiam.tedros@spa.gu.se Fakultetsopponentens namn: fil dr Per Strömblad, Institutet för Framtidsstudier. Tid och plats för disputation: onsdagen den 12 mars, klockan 10.15, sal K001, Pilgatan 19, Göteborg Avhandlingen kan beställas hos anna.rehn@spa.gu.se 200 kr exklusive porto.