Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Andersson, Lisa – Marie"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Kolhydrater i fokus - En enkätundersökning av konsumtionsmönster och mediaintryck
    (2011-02-17) Andersson, Lisa – Marie; Fransson, Josephine; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
    Syftet med arbetet är att ta reda på människors kostvanor när det gäller stärkelserika livsmedel som ofta utgör kolhydratkomponenten i lunch och middag. Syftet är även att studera om och i så fall hur människor har påverkats av massmedias debatt kring den omdebatterade livsmedelsgruppen. Kan man få fram i vilken grad människor påverkas av massmedia och vilka budskap det är som människor tar till sig skulle det kunna påverka människor i en hälsosam riktning. Empirin bestod av en enkätstudie på Handelshögskolan i Göteborg. Platsen valdes eftersom det rör sig mycket människor i byggnaden samt att skolan är belägen relativt nära Pedagogen, som är författarnas institution. Det delades ut enkäter i anslutning till Handelshögskolans matsal tills 100 användbara svarsformulär hade samlats in. Enkäten delades ut jämnt fördelat mellan män och kvinnor för att undersöka om det fanns någon könsskillnad bland svaren. Studiens resultat visade att männen åt genomgående något mer än kvinnorna av samtliga stärkelserika livsmedel. För pasta och potatis fanns en statistisk signifikant skillnad mellan män och kvinnor som visade att män nästan åt dubbel mängd jämfört med kvinnorna. De flesta ansåg sig vara ganska medvetna om vad som är snabba respektive långsamma kolhydrater. De som testat någon ny kolhydratkomponent det senaste året var de människor som även åt fullkorn varje dag. Anledningar till varför respondenterna ökat eller sänkt sitt intag varierade bland annat mellan hälsa, träning och viktminskning. Väldigt få av respondenterna hade följt någon speciell diet. Dieten som var mest beprövad var GI-metoden, som är en diet baserad på glykemiskt index, och det var huvudsakligen kvinnor som testat den. Övergripande av respondenterna svarade att de har påverkats av massmedias uppmärksamhet kring kolhydrater.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback