Browsing by Author "Blankenau, Ingrid"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel(2012-03-30) Blankenau, Ingrid; Lindblad, Amanda; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för klinisk näringslära Sammanfattning Titel: Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel Författare: Ingrid Blankenau och Amanda Lindblad Handledare: AnneMarie Grönberg Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2011-04-13 Bakgrund: Varje år drabbas 30 000 personer av stroke i Sverige. Detta kostar samhället runt 12 miljarder kronor. Många lever med funktionella nedsättningar efter sin stroke vilket kan medföra problem med att nutriera sig. Nutritionsbehandling är viktig vid återhämtningen efter stroke då undernäring ökar risken för komplikationer. Syfte: Att undersöka nutritionsbehandlings eventuella påverkan på funktionell återhämtning efter stroke. Sökväg: Sökning via litteraturdatabaserna PubMed, Scopus och Cochrane med hjälp av de engelska sökorden stroke, nutrition, rehabilitation, functional outcome, recovery, acute stroke, ischemic stroke, ischemic acute stroke, nutrition therapy, brain hemorrhage, functional recovery och nutritional rehabilitation. Urvalskriterier: Studier som publicerats efter 2001, gjorda på människor med stroke där de mätt funktionell kapacitet samt gjort någon nutritionsintervention, skrivna på engelska, svenska eller norska och som ej behövts beställas från biblioteket. Datainsamling och analys: En systematisk litteratursökning gjordes i PubMed, studier med intressant rubrik granskades och sammanfattningen lästes. Fem studier valdes ut vilka sedan analyserades med hjälp av granskningsmallar för RCT respektive kohort från Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) och två sållades bort. Relevanta effektmått från de tre resterande studierna evidensgranskades med Grading of Recommendations Assessment Development and Evaluation (GRADE). Resultat: Enligt de studier som finns i dagsläget finns det måttliga bevis för att energi- och proteinrik näringsdryck förbättrar Functional Independent Measure (FIM)-värde och gångförmåga samt att individuell nutritionsbehandling kan förbättra handstyrka, dock ej livskvalitet. Det föreligger låg evidens för att varken DQWLR[LGDQWHU RFK/HOOHU Ȧ-3 fett påverkar Barthel Index (BI) och Rivermead Mobility Index (RMI). Slutsats: Låg till måttlig evidens för att nutrition påverkar funktion föreligger, men det är än så länge oklart i vilken utsträckning. Mer forskning kring ämnet är önskvärt för att fastställa effekten