Browsing by Author "Dahlgren, Erik"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Characterizing CEPA, a phoswich array(2019-08-01) Ali, Yusuf; Bergentall, Valdemar; Dahlgren, Erik; University of Gothenburg/Department of physics; Göteborgs universitet/Institutionen för fysikThe structure of unstable nuclei is studied at the international facility FAIR, Darmstadt, Germany. One experimental setup at FAIR is called R3B where radioactive beams at relativistic energies impinge on a specific target which allows to collect data on the reactions taking place. For these experiments, different detectors have been built and CEPA is one of them. CEPA is the detector that will be characterized in this thesis. This detector consists of 24 sectors, where each sector has four tightly packed scintillator detectors, each a combination of LaBr3 and LaCl3, making up a phoswich crystal unit. Each phoswich crystal unit is made out of 7 cm LaBr3 and 8 cm LaCl3, respectively. Previous CEPA prototypes have been characterized at Chalmers, but the latest CEPA crystals have a new geometrical shape, the shape of a frustum. The three characteristics of CEPA that are investigated are their energy calibration, their energy resolution and the dependence of the detected energy on the position of the interaction. It was found that the energy resolution for the four LaBr3 parts of the tested sector did not meet the requirements [5]. Crystal one was the closest to meet the requirements, but still did not met the requirements with a factor 1.73 times higher (resolution) compared with the prototype, the other crystals were approximately a factor 2.5 higher. On the LaCl3 part none of the crystals met the requirements. The calibration measurements were also not successful since the characterized peak positions for different -sources did not end up on the expected place for all the sources. Unfortunately the sector that was investigated exhibited a significant position dependence.Item Förändringsarbete i restaurangmiljöer(2011-03-02) Dahlgren, Erik; Karlsson, Anders; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapVårt intresse för detta arbete grundade sig i vår uppfattning att restauranger i allmänhet inte har stor medvetenhet om direktmiljöns påverkan på restauranggäster och att restaurangchefer i allmänhet sällan gör förändringar i direktmiljön. Syftet med detta arbete var att undersöka hur restaurangchefer i Göteborg arbetar med direktmiljön i restaurangen de driver. Genom kvalitativa intervjuer med restaurangchefer på åtta olika restauranger i centrala Göteborg undersökte vi hur de jobbade med förändringar i direktmiljön. Frågorna rörde också restaurangernas koncept och hur de arbetar med färg- och ljussättning, ljud och akustik, materialval, doft och även hur restaurangcheferna tror att man kan påverka gästernas köpbeteende med miljöfaktorer. Resultatet visade att medvetenheten i allmänhet var hög vad gäller hur lokalen är utformad och vilka fördelar och problem som fanns i miljön ut mot gästen. Man använder sig av lokalen i marknadsföringssyfte och försöker locka sin tilltänkta målgrupp genom att förmedla sitt koncept via direktmiljön. Många har även tagit hjälp utifrån av exempelvis inredningsarkitekter och färgsättare. Medvetenheten skiljer sig dock en del mellan restaurangerna. De nyetablerade var mer öppna för förändringar och provade sig hela tiden fram medan de etablerade körde på som vanligt i ett väl inarbetat koncept. Musik väljs efter sunt förnuft för att man tycker att det är den stil som passar restaurangen bäst. Här skulle mera forskning kunna hjälpa restaurangägare då det finns studier som visar att musiken påverkar hur gästerna uppfattar restaurangen vilket i sin tur ändrar deras köpbeteende. Många restaurangchefer ansåg att direktmiljön kan påverka gästerna och deras köpbeteende.