Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Dicksdotter Hermansson, Peggy"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Måltid utan tid och mål
    (2011-03-16) Dicksdotter Hermansson, Peggy; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
    Måltidssituationen för äldre i ordinärt boende visar på en beroendeställning mellan äldre och hemtjänstpersonal. Helhetssynen brister då måltidens sociala, emotionella och kulturella aspekter förbises, med en utbredd aptitlöshet och riskerad malnutrition som följd. Hemtjänst-personals komplexa uppdrag påverkas av både intern och extern problematik, där enhetschefer förordar lämplighet före formell utbildning, i en organisation med invecklade styrsystem och bristande resurser. Studiens syfte var att beskriva och analysera hemtjänstpersonals uppfatt-ningar av äldres måltidssituation i ordinärt boende. I studien användes en fenomenografisk tolkningsmetod av kvalitativa intervjuer, där 12 hemtjänstpersonal från en svensk kommun med varierande anställningsform, utbildning och erfarenhet, reflekterade över det egna upp-draget och mötet i äldres måltidssituation, både idag och framgent. Resultatet pekar på att uppdraget brister i både struktur och innehåll. Utsagor visar på en bakbundenhet bland hem-tjänstpersonalen, men ger samtidigt uttryck för hur vetenskap och utarbetade mål får ge vika för personliga värderingar och åsikter. Normen utgörs av arbetsgruppen då styrsystemet upp-fattas vagt och bristande, i otydliga uppdrag och ansvarsfördelning. Äldre beskrivs med negativa epitet och uppdraget får inslag av icke-konstruktiva strategier, till exempel genom en oprofessionell distansering. Kommunikation och utveckling förefaller att ge vika för en kostnadsstyrning, med en uttalad tidsproblematik och rationell hantering som följd. Det framträder en gemensam och nyanserad bild av bristande kunskap, och en känsla av otill-räcklighet bland hemtjänstpersonal. Problematiken förefaller att bottna i styrsystemet, och inte i enskild hemtjänstpersonal. Utifrån denna studies forskningsansats, pekar resultatet på att den undersökta kommunens intentioner enligt Socialtjänstlagen, inte når fram till hemtjänst-personalens uppdrag i äldres måltidssituation. Och i likhet med annan forskning, tyder studien på att det krävs både utbildning och ett hållbart styrsystem med balans mellan krav, inflytande och socialt stöd, för att uppdraget av äldres måltidssituation skall infrias.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Måltidens dilemman - Äldres uppfattning om den egna måltidssituationen
    (2011-03-02) Dicksdotter Hermansson, Peggy; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
    Äldreomsorgens måltidssituation i ordinärt boende är behäftad med svårigheter och många äldre blir undernärda. Måltiden består inte av mat som substans allena, utan är en komplex upplevelse, med sociala, emotionella och kulturella aspekter, där samtliga sinnen skall stimuleras för att erfara en helhetsupplevelse. Att sätta sig in i en annan människas uppfattning om hur hon erfar sin måltidssituation, är förenat med en bred komplexitet där individens sociala och kulturella miljö kan skapa barriärer för förståelsen. Studiens syfte var att beskriva och analysera hur äldre i ordinärt boende med hemtjänst uppfattar sin egen måltidssituation. I studien användes en fenomenografisk tolkningsmetod av kvalitativa intervjuer, där 9 äldre i åldern 76-94 år i en svensk kommun gavs tid att med egna ord beskriva hur de uppfattar sin egen måltidssituation och sina önskemål av den. Resultatet visar att de äldre uttalar en förnöjsamhet om sin måltidssituation. Men i tonen bakom deras uttalanden finns en otillfredsställelse. Resultatet pekar på en beroendeställning i måltidsituationen, där äldres uppfattningar inte hörsammas och sällan efterfrågas. Måltidens sociala, emotionella och kulturella aspekter, får stå tillbaka för som det verkar ekonomisk och rationell fyrkantighet i hemtjänstens hantering av maten. Ur denna heterogena grupp i samhället, verkar tidigare levnadsvanor och värderingar utgöra centrala delar i deras mångfacetterade basala önskemål och behov, för att uppnå måltidskvalitet och erfara måltiden som en helhetsupplevelse. Utifrån denna studies forskningsansats och dess tolkningsmetod, pekar resultatet på att den undersökta kommunens intentioner enligt socialtjänstlagen inte når fram till de äldre kommuninvånarnas måltidssituation.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback