Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Edberg, Emma"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi vid intag av isoflavonoider?
    (2014-06-30) Nilsson, Emma; Edberg, Emma; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of Medicine
    Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition 2 Sammanfattning Titel: Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperlipidemi vid intag av isoflavonoider kombinerat med sojaprotein jämfört med mjölkprotein? – En systematisk översiktsartikel. Författare: Emma Edberg och Emma Nilsson Handledare: Lena Hulthén Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-05-26 Bakgrund: Hyperkolesterolemi är en betydande riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar, vilket är den främsta dödsorsaken bland kvinnor i västerländska länder. Sjunkande nivåer av östrogen vid menopaus kan vara en bidragande orsak. Isoflavonoider är ett vegetabiliskt ämne med östrogenlikande egenskaper, detta är en potentiell orsak till dess eventuella kolesterolsänkande effekt. Underlaget av studier på isoflavonoiders effekt på kolesterol är i dagsläget tvetydligt och det finns en osäkerheten kring vad man egentligen kan uttala sig om. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för huruvida isoflavonoider i kombination med sojaprotein har en skiljd inverkan på HDL- samt LDL-kolesterol hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi jämfört med mjölkprotein. Sökväg: Litteratursökningar gjordes i databaserna PubMed och Scopus. De sökord som användes var av relevans för översiktsartikelns frågeställning. Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier, gjorda på postmenopausala kvinnor inkluderades. De jämförde isoflavonoider i kombination med sojaprotein med mjölkprotein och var gjorda på kvinnor med förhöjda total- och/eller LDL-kolesterolvärden. Studier gjorda på populationer med hormon- och/eller kolesterolsänkande behandling exkluderades. Datainsamling och analys: Litteratursökningen gav tre RCT-studier som granskades med hjälp av SBU:s Granskningsmall för randomiserade kontrollerade studier. De inkluderade studiernas evidensstyrka vägdes sedan samman med Göteborgs universitets sammanfattande evidensformulär. Resultat: Två av studierna skattades till en medelhög studiekvalitet och den tredje bedömdes ha en medelhög till hög studiekvalitet. Den sammanlagda evidensstyrkan för valda effektmått bedömdes vara måttlig. Enbart en studie visade en signifikant skillnad i LDL-kolesterol mellan intervention- och kontrollgrupp. Inte någon av studierna visade på en signifikant skillnad i HDL-kolesterol. Slutsats: Det finns måttlig evidens för att isoflavonoider i kombination med sojaprotein ej ger någon signifikant skillnad i påverkan på HDL-kolesterol i jämförelse med mjölkprotein, hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi. Det vetenskapliga underlaget med uppskattad måttlig evidens, ger ett tvetydligt resultat för utfallsmåttet LDL-kolesterol. Resultatet tyder dock på att intag av högre halter naturligt förekommande isoflavonoider eventuellt kan ge en större sänkning jämfört med mjölkprotein.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback