Browsing by Author "Johansson, Marcus"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Item Den frivilliga kraftens roll i det offentliga(2015-01-27) Johansson, Marcus; University of Gothenburg/School of Public Administration; Göteborgs universitet/FörvaltningshögskolanBakgrund och problem: I och med en äldre befolkning ökar trycket på det offentliga Sverige att skapa lösningar för att lösa framtida problem. Sedan 1990-talet har fler och fler kommuner börja organisera frivilliga krafter för att öka kvalitén och utveckla om äldreomsorgen. Studier under den tiden visade på att det fanns ett starkt stöd för att de frivilliga skulle ses som ett komplement till kommunernas verksamheter samtidigt som vissa forskare sett en trend mot att de frivilliga skulle gå bort från rollen som komplement och med få en substituerande roll. Syfte: Syftet med den här uppsatsen är att undersöka om det skett en förändring av de frivilligas roll inom äldrevården sedan 1990-talet och hur denna förändring ser ut. Vidare syftar uppsatsen till att förklara olika aktörers syn på de frivilligas roll inom den offentliga äldreomsorgen idag. Samt beskriva hur olika aktörers syn påverkar deras hantering av de frivilliga i relation till kommunens egen personal. Avgränsning: Uppsatsen avgränsas till att studera två utvalda kommuner och frivilligverksamheten kopplad till deras verksamheter inom äldreomsorgen. Metod: För att besvara uppsatsens frågeställningar och uppfylla dess syfte så har en fallstudie genomförts med kvalitativa intervjuer som har legat till grund för det empiriska materialet. Resultat och slutsatser: Tillsammans med det empiriska materialet och uppsatsens analysmodell har jag kunna komma fram till att det inte finns något stöd för att de undersökta kommunerna använder sig av de frivilliga som ett substitut till den ordinarie personalen. Det finns heller inga sådana attityder om att de olika aktörerna önskar en sådan utveckling. Inga större förändringar har skett på synen av de frivilliga och deras roll utifrån tidigare studier. Vidare finner jag stöd för teorin om att de frivilliga används som komplement, i båda kommunerna.Item Hur designas en SOA-tjänst? – Argument för val av processer som skall understödjas av tjänster.(2007-04-25T07:24:01Z) Johansson, Marcus; Lindström, Magnus; Ström, Fredrik; IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi; IT University of Göteborg/Applied Information TechnologyIdag möts företag av en ständigt föränderlig marknad. För att möta detta krävs det att företagen är flexibla så verksamheten kan förändras allt eftersom nya krav uppstår. Ett relativt nytt begrepp är SOA – Service Oriented Architecture. SOA är ett designkoncept som i korthet innebär att skapa återanvändbara tjänster utifrån identifierade processer i en organisation. Inom ämnet SOA så har hittills inte så mycket forskningslitteratur presenterats. Litteraturen vi har funnit grundar sig främst på erfarenheter på den amerikanska marknaden. Syftet med studien är att bidra till ökad kunskap om SOA samt förståelse för hur design av SOA-tjänster går till i Sverige. Frågeställningen innebar att utröna hur en SOA-tjänst designas och vilka argument som finns för val av processer som skall understödjas av tjänster. Ett antal djupgående intervjuer med anställda på Skanska och Zystems har ägt rum och insamlat empiriskt material har legat till grund för den jämförelse som gjorts mellan intervjumaterial och presenterad teori. En del faktorer som har betydelse för hur en SOA-tjänst designas har framkommit under studien. När det gäller hur valet av processer som skall understödjas av tjänster är svaren tvetydiga, men rådande behov verkar vara en avgörande faktor.Item Leptin endocrinology and energy homeostasis in salmonids(2015-12-28) Johansson, MarcusIn salmonids, the physiological role of leptin is not completely elucidated. Nonetheless, the anorexigenic effect of leptin indicates a role in their energy homeostasis. This thesis focuses on advancing the understanding of the involvement of the leptin system in the regulation of energy homeo-stasis and food intake in teleost fish. Furthermore, it examines the question if adipose tissue is a leptin-producing tissue in fish. By modulating food availability as well as studying rainbow trout breeding-selected for different muscle lipid content, the nutritional state was manipulated. By utilizing a range of homologous analytical tools, including radioimmunoassays for plasma leptin and leptin-binding protein levels, and quantitative expression analysis (qPCR) of leptin related genes in vivo and in vitro, the functional links between leptin endocrinology, food intake and nutritional state were studied. The results presented in this thesis reveal that the leptin system in salmonids is highly complex, and that its regulatory response to periods of catabolism may depend on environmental or physiological conditions. The leptin-induced anorexic state is modulated during periods of food shortage or fast growth. When fish develop anorexia through high plasma leptin levels, the breaking of the anorexic state appears not to be due to a decrease in plasma leptin, but rather that consumption of food decreases plasma leptin. A disparity between plasma leptin levels and both the gene expression of the leptin receptor isoforms and plasma leptin binding protein was observed. This indicates that more data on the protein level are needed to improve our understanding of leptin endocrinology in fish, and to compli-ment current knowledge which is mainly derived from gene studies. The plasma leptin source has not yet been determined in salmonids, although the liver has been suggested as a main source due to high hepatic lep expression. This thesis demonstrates that visceral adipose tissue both secretes leptin and expresses the lep gene, supporting a leptin-secreting role.Item Paid Traffic - Pay per click advertising in Swedish companies(2012-10-05) Johansson, Marcus; IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi; IT University of Gothenburg/Applied Information TechnologyAccording to Kotler online marketing is the fastest growing form of direct marketing. It has gotten increasingly important for companies to have a strategic plan for communicating with the public online. Statistics show that the yearly ad spend online is increasing at a rapid pace showing us that companies have understood the importance of appearing on the search engines and being available in appropriate environments. The purpose of this study was to investigate how Swedish companies use pay per click advertising. This was achieved by sending out a digital survey to Swedish companies who were bidding on various keywords in March 2012. The results show that there are many areas where Swedish companies can improve how they are working with pay per click. Some of them include keywords research, use of custom landing pages and implementing tracking.Item De som jagar makt mellan himmel och jord(2012-02-17) Johansson, Marcus; University of Gothenburg/School of Public Administration; Göteborgs universitet/FörvaltningshögskolanItem Styrka genom försvagning?(2013-06-28) Johansson, Marcus; Lindgren Tetens, Niklas; University of Gothenburg/School of Public Administration; Göteborgs universitet/FörvaltningshögskolanItem TILT - en serie glas(2009-06-30T09:54:23Z) Johansson, Marcus; Göteborgs universitet/HDK - Högskolan för design och konsthantverk; Göteborg University/HDK - School of Design and CraftsThis work describes a series of glasses, both for people with visual handicap, and the glasses are not only limited for use only by people with poor sight. I have, based on the course Senses, done research and looked into how to design glasses for visual handicapped people in terms of function, look and expression. I have elaborated with several different glasses and performed many experiments to come up with my final result, consisting of a series of glasses. The glasses in the series are made with a weight on one side, one step on the bottom to get the possibility for the glass to tilt over, which enables you to both hear and see when you have reach a certain amount of substance in the glass. It has also been important for me that the glasses express something and get an individual identity. The result became glasses for whiskey, coffee, shots and mull wine.Item Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter(2011-02-24) Johansson, Marcus; Kaaling, Erik; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapMåltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens önskemål prioriteras högre än brukarens. I särskilt boende har brukare en begränsad och i vissa fall obefintlig möjlighet att påverka sina egna måltider. Brukare inom äldreomsorgen vill, enligt flera undersökningar, kunna påverka sin måltidsmiljö och välja mellan olika rätter. I Göteborgs Stad har detta uppmärksammats på politisk nivå. Det pågår nu ett projekt där ett av målen är att erbjuda äldreomsorgens brukare valmöjlighet mellan två eller fler rätter. Syftet med vår studie har varit att undersöka äldreomsorgens kostchefers uppfattningar om att skapa ett måltidsservicesystem som kan erbjuda två eller fler rätter på menyn. För att genomföra undersökningen har vi använt oss av kvalitativa intervjuer. Resultatet visar att det finns ett flertal svårigheter med att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. De svårigheter som diskuterades i störst omfattning var samarbetet med vård- och hemtjänstpersonalen samt logistiska svårigheter. Resultatet visar även på flera åtgärder som kan tillämpas för att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. Åtgärderna kan vara att samarbeta inom eller mellan stadsdelarna och kombinera menyn med externa alternativ exempelvis skolmat. Flertalet sektorer inom måltidsservicesystemet ligger utanför måltidsverksamheten men har likväl en betydelse för brukarens uppfattning av kvaliteten på dennes måltid. Exempel på en sektor utanför måltidsverksamheten som påverkar måltidens totala kvalitet är den servicelösning där vård- eller hemtjänstpersonal serverar och presenterar måltiden för brukaren. Vår slutsats är att det är viktigt att se måltidsservicesystemet ur ett helhetsperspektiv för att finna alla dess trånga sektorer.