Browsing by Author "Jonsson, Camilla"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item "Marinera eleverna i skönlitteratur!"- En fallstudie om att använda skönlitteratur i undervisningen(2007) Källberg, Irene; Jonsson, Camilla; Göteborg University/Department of SociologySyfte: Syftet med examensarbete är att se vilka olika arbetsformer som används på några skolor som arbetar medvetet med utgångspunkt från skönlitteratur. Vi vill belysa fördelar och nackdelar med dessa arbetssätt samt se hur dessa arbetsformer skapar inspiration och läslust. Vidare vill vi undersöka vilken betydelse den enskilde läraren har och även analysera betydelsen av den miljö som omger eleverna i skolan. Huvudfråga: Hur kan man på olika sätt arbeta med skönlitteratur i undervisningen på ett meningsfullt och lustfyllt sätt? Metod och material: Vi har valt att besvara vårt syfte genom att göra en kvalitativ fallstudie. Vårt mål är att fallstudien ska bekräfta skönlitteraturens betydelse och ge läsaren en bild av den. Vi besökte tre olika skolor och som metod för insamling av data använde vi oss av intervjuer och observationer. Vi anser att intervju och observation kompletterar varandra, vi har även studerat relevant litteratur för vårt arbete. Resultat: Resultatet av undersökningen visar hur man på olika sätt kan arbeta med skönlitteratur i undervisningen, exempelvis boksamtal, högläsning och olika former av tematiskt arbete. Genom att arbeta utifrån litteraturen utvecklar elever en rad kompetenser, exempelvis kritiskt tänkande, förståelse, identitetsskapande och litterat utveckling. Resultatet visar att den miljö som omger eleven påverkar dess lärande. Betydelse för läraryrket: Vi har blivit styrkta i vår tilltro till skönlitteraturens betydelse för en meningsfull och utvecklande undervisning. Styrdokumenten är vår riktlinje för hur vi ska arbeta och dessa styrker arbetssätten med litteraturen. Vi har fått bekräftelse på att ett samarbete med hemmet är viktigt för elevens utveckling.Item Remot management at Global Manufacturing, Volvi Trucks corporation(2008-01-24T10:07:27Z) Jonsson, Camilla; Rabb, Noomi; Göteborg University/Programmet för personal- och arbetslivsfrågor; Göteborgs universitet/Programmet för personal- och arbetslivsfrågorRemote management is a concept increasing in importance as a result of the globalisation process. During 2006, Global Manufacturing at Volvo Trucks implemented a global matrix organization. With this, the challenges of remote management surfaced and because of that, they commissioned this thesis. This thesis aims at investigating how remote management is practiced today and how it might improve. The principal also wants to find out if there are any synergies not used to their full extent. Furthermore they wish to find ways to increase the employees’ sense of affiliation with the Volvo Trucks organization, as they have consolidated their organization through purchase of others. In these new units, there is also the question of how to implement the corporate culture, the Volvo Way, in an effective way. As requested by the principal the study is a combination of a theoretical study of the recent research findings and an investigative interview survey. The equally distributed 15 interviews were conducted internally as well as in internal and external benchmarked companies. With theories regarding areas such as remote management, motivation, sensemaking, corporate culture and speed leading, we were able to draw some conclusions from our interviews. Finally, we ended up with a list of five proposals to Global Manufacturing.Item ”Tusen gånger godare”(2013-06-26) Jonsson, Camilla; Nyberg, Sara; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapMed anledning av att det blir allt vanligare att äta måltider utanför hemmet och att regeringen har en vision om att Sverige ska bli ett internationellt matland där fokus inte ligger på näringsperspektivet väcktes intresset att studera föreställningar om hälsosam mat bland kockelever. Det blev också studiens syfte. Genom att kombinera fokusgrupp och observation vid valet av metod framkom en bred förståelse av fenomenet hälsosam mat i en restaurangkontext genom tre teman: branschens normer, hälsoaspekter och kommande yrkesprofession. Branschens normer visade sig styr elevernas tankar kring övriga teman i stor utsträckning. Resultatet visar även att deltagarna tycker att smaken och presentationen av maten är viktigare än att maten är hälsosam. Hälsosam mat är bland annat mat lagad från grunden, lagad på ekologiska råvaror och utan hel- eller halvfabrikat. Ansvarskänsla och kunskap om tillagningsmetoder var viktigt för att maten som serveras ska bli hälsosam. Syftet med regeringens vision är i första hand att skapa arbetstillfällen. Restaurangmat är nödvändigtvis inte det allra bästa ur näringssynpunkt och att skapa jobb i en sektor som kräver att fler portioner mat serveras kan komma att påverka folkhälsan genom kosten. Det borde därför vara av större intresse för regeringen att trycka hårdare på att restaurangbranschen medverkar till att främja befolkningens hälsa, i större utsträckning än idag.