Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Minter, Maria"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.
    (2017-06-07) Hjort, Therese; Minter, Maria; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of Medicine
    Titel: Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel. Författare: Therese Hjorth och Maria Minter Handledare: Ena Huseinovic Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Övervikt/fetma, hypertoni och dyslipidemi hör till några av de modifierbara riskfaktorerna för hjärt- kärlsjukdom som kan påverkas av kosten. Observationsstudier har visat att en kost innehållande en hög andel frukt och grönsaker är associerad med en minskad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka om det finns vetenskaplig evidens för att ett ökat frukt- och grönsaksintag, utan samtidigt råd energirestriktion, har effekt på BMI, blodtryck samt LDL- och HDL- kolesterol hos personer med övervikt eller fetma. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i Pubmed och Cochrane med både fritextord och MeSH termer. De sökord som användes i olika kombinationer i båda databaserna var; fruit, vegetable, body mass index, blood pressure, LDL, HDL, cholesterol, weight loss, waist circumference, overweight, weight och body composition. Urvalskriterier: Randomiserad kontrollerade studier som studerade effekten av ett ökat frukt- och grönsaksintag på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom utan att deltagarna fått råd om samtidig energirestriktion. Deltagarna skulle vara vuxna över 19 år, ha ett BMI ≥ 27 kg/𝑚2 och vara huvudsakligen friska. Exklusionskriterier var bland annat studier som enbart studerade effekten av en enskild frukt eller grönsak samt studier som studerade hela kostmönster. Datainsamling och analys: Totalt inkluderades tre studier som granskades med hjälp av SBU:s ”Granskningsmall för randomiserade studier”. Evidensen för effektmåtten sammanvägdes med hjälp av GRADE. Resultat: Resultatet visade på att ett ökat intag av frukt och grönsaker inte har effekt på BMI hos personer med övervikt eller fetma, men det vetenskapliga underlaget för denna slutsats är måttligt (+++). Resultatet visade också på starkt (++++) respektive måttligt (+++) vetenskapligt underlag för att ett ökat intag av frukt- och grönsaker inte har effekt på blodtryck eller LDL- och HDL- kolesterol hos personer med övervikt eller fetma. Slutsats: Trots resultatet anser inte författarna till denna systematiska översiktsartikel att rådande rekommendationer för frukt och grönsaker bör ändras. Frukt och grönsaker är en viktig del av en hälsosam kost som bidrar till att skydda mot en rad sjukdomar som bland annat cancer, diabetes mellitus typ 2 och hjärt- kärlsjukdom. Nyckelord: Frukt, grönsaker, BMI, blodtryck, LDL- och HDL- kolesterol.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback