Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Nilsson, Agnes"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Vegankostens potential att sänka kolesterolvärdet hos personer med diabetes mellitus typ 2
    (2015-08-04) Bertilsson, Lisa; Nilsson, Agnes; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of Medicine
    Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Vegankostens potential att sänka kolesterolvärdet hos personer med diabetes mellitus typ 2 Författare: Agnes Nilsson, Lisa Bertilsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-09 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdom är en folksjukdom och utgör en stor kostnad för det svenska samhället varje år. Många som drabbas av hjärt- och kärlsjukdom har diabetes mellitus typ 2. En av riskfaktorerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom är höga total- och LDL-kolesterolvärden. Högt intag av mättat fett kan höja kolesterolvärdet. Vegankost innehåller vanligtvis låga halter av mättat fett och skulle därför potentiellt kunna sänka kolesterolhalten i blodet. Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget för att ta reda på om en vegankost kan reducera en riskfaktor (total- och LDL-kolesterol) för hjärt- och kärlsjukdom hos personer med typ 2 diabetes. Denna översiktsartikel ska undersöka om vegankost kan förbättra kolesterolvärdet hos personer med typ 2 diabetes mer än de koster som rekommenderas vid behandling av diabetes idag. Sökväg: Databaserna PubMed och Scopus användes som sökvägar till denna systematiska översiktsartikel. Sökord som användes i tre olika kombinationer i PubMed och två olika kombinationer i Scopus var: vegan, plant-based, cholesterol, LDL, blood lipid och diabetes. Urvalskriterier: Vuxna deltagare med diabetes mellitus typ 2. Vegankost som interventionskost. Endast RCT-studier, kohortstudier, humanstudier och studier skrivna på engelska eller svenska inkluderades. Effektmått som inkluderades var total- och LDL-kolesterol. Vegetarisk kost eller en kost med en mindre andel animaliska produkter exkluderades. Studier som pågick under två veckor eller mindre exkluderades. Datainsamling och analys: Fyra artiklar föll inom evalueringskriterierna men bara tre analyserades och kvalitetsgranskades med hjälp av SBU:s ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Detta för att två artiklar baserades på samma studie, fast med olika uppföljningstider. Effektmåtten total- och LDL-kolesterol graderades med hjälp av ”Evidensgradering hjälpmedel 2015”, som baseras på GRADE men är utformat av Göteborgs universitet. Resultat: Två av studierna värderades till låg studiekvalitet och en studie värderades till medelhög till hög studiekvalitet. Den sammanlagda evidensstyrkan för effektmåtten total- och LDL-kolesterol bedömdes vara låg respektive mycket låg. Vegankosten har i alla studierna en sänkande effekt på totalkolesterolet och i en studie en sänkande effekt på LDL-kolesterolet. Det sågs ingen signifikant skillnad av sänkning på LDL- och totalkolesterol mellan vegangrupp och kontrollgrupp i varje enskild studie. Slutsats: Det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av vegankost jämfört med kontrollkost på LDL-kolesterol hos personer med typ 2 diabetes (mycket låg evidens, +). Det tycks inte finnas någon fördelaktig effekt av vegankost jämfört med kontrollkost på totalkolesterol hos personer med typ 2 diabetes (låg evidens, ++). Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att uttala sig om vegankostens effekter.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback