Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Nord, Sara"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Komponenter till en livsstilsskola för en hälsosam livsstil
    Nord, Sara; Stark, Sofie; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
    Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem i Sverige idag och matvanor och fysisk aktivitet spelar en avgörande roll. Det finns flera tillvägagångssätt för behandling, där en är intensiv livsstilsintervention som har visat lovande resultat på viktnedgång. En alarmerande problematik uppstår när det kommer till efterlevnaden av de nya livsstilsförändringarna och bibehållandet av vikten. Syftet med den här studien är därmed att utforska och skapa förståelse kring vilka komponenter som kan implementeras i en individualiserad livsstilsskola för att undvika viktuppgång när individerna återgår till sin vardag. Urvalet har tidigare genomgått ett viktminskningsprogram där råd kring kost och fysisk aktivitet samt stöd för en beteendeförändring mottagits. Deltagarna rekryterades via ett avsiktligt urval som därefter kompletterades med ett snöbollsurval. Semistrukturerade kvalitativa intervjuer utfördes med totalt fyra kvinnor i åldern 58–75 med inspelningsutrustning. Intervjumaterialet transkriberades av samtliga författare och analyserades med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att upplevda hinder utgjordes av brist på socialt stöd både från närstående och från professioner. Motsvarigheten till dessa uttalanden utgjorde framgångsfaktorer hos några deltagare. De uttryckte också att andras kostvanor påverkade deras nya levnadsvanor samt att brist på kontroll kring att dra egna gränsdragningar utgjorde hinder. Således utgjordes tydliga gränsdragningar och ett lösningsfokuserat tankesätt framgångsfaktorer. Att vara fast i gamla matpreferenser och perioder av tuffa livshändelser utgjorde en barriär för fortsatt utveckling och bibehållen vikt. Andra hinder var brist på motivation, känsloätande, ny kroppsuppfattning, negativ inställning och tankesätt. Som framgångsfaktorer uttrycktes i stället en stark motivation följt av gynnsamma personlighetsdrag, självinsikt, gynnsam omgivning som främjar fysisk aktivitet. En del deltagarna uttalade sig även att viktstabilitet utgjorde en långsiktig process och en drivkraft att omsätta kunskapen till vardagen, vilket tolkades som framgångsfaktorer. Det här resulterade i komponenter såsom familjeaktiviteter, prova på lokala sporter, matlagningskurser, mindfulness, meditation och att utveckla hanteringsförmågor rörande frestelser, självövervakning, lösningsfokuserat förhållningssätt, kroppsuppfattning och självkänsla, samt tidsplanering utefter individen själv. Alla dessa komponenter behöver tillämpas med ett individanpassat förhållningssätt samt fortsatt uppföljning.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Minskad animaliekonsumtion inom skolmatsrestaurangerna i Göteborgs Stad: En kvalitativ studie om åtgärder för att nå målet minskad klimatpåverkan från maten
    (2016-10-03) Nord, Sara; University of Gothenburg/School of Global Studies; Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier
    Göteborgs Stad är uppmärksammade för sitt klimatarbete både i Sverige och internationellt. I denna studie studeras Göteborgs Stads arbete med miljömåltider som innebär att minska klimatpåverkan från maten inom skolverksamheten, genom minskad animaliekonsumtion och införande av vegetariska måltider i skolmaten. Studien fokuserar på två åtgärder inom miljömåltider som handlar om införandet av en vegetarisk dag i veckan i alla skolmatsrestauranger och utbilda måltidspersonal i vegetarisk matlagning samt ett ramavtal om 100 procent ekologiskt kött. Denna studie kritiserar Göteborgs Stads åtgärder och målsättningar för minskad klimatpåverkan från maten som väldigt försiktiga baserat på tidigare studier om animaliekonsumtionens klimatpåverkan som visar att det krävs mycket mer än en vegetarisk dag i veckan för att uppnå klimatmålen både globalt och lokalt inom staden. Utifrån en teori av miljöforskarna Anhang och Goodland (2009) att det är bättre att ta stora steg och införa vegetarisk hela veckan, tillsammans med positiv lansering av den vegetariska maten, kommer denna studie undersöka varför Göteborgs Stad tar försiktiga steg mot minskad klimatpåverkan från maten. Studien är en kvalitativ studie baserad på samtalsintervjuer med tjänstemän och politiker som på olika nivåer jobbar med miljömåltid i Göteborgs Stad, samt ett exempel från en privatskola i staden som med eget miljöarbete med maten har tagit mycket större steg än Göteborgs Stads kommunala skolor hittills har gjort inom arbetet med miljömåltider./ Gothenburg City is recognized for its climate work both in Sweden and internationally. This study examined the City of Gothenburg's environmental meals that involves reducing the climate impact of food within the school, through reduced animalistic food consumption, and the introduction of vegetarian meals in school meals. The study focuses on two measures of environmental meals is about the introduction of a vegetarian day a week for all school-restaurants and a course in vegetarian cooking for all chefs in school-restaurants, and also a framework agreement on 100 percent organic meat. This study criticizing the City of Gothenburg objectives for reducing the climate impact of the food as very cautious based on previous studies of climate impact from animalistic food consumptions, showing that it takes a lot more than one vegetarian day a week to achieve the climate goals both globally and locally within the city. Based on a theory of environmental scientists Anhang and Goodland (2009) that it is better to take the big step and introducing vegetarian all week, along with the positive marketing of the vegetarian food, this study examine why the City of Gothenburg are taking cautious steps toward reducing the climate impact of the food. The study is a qualitative study based on interviews with officials and politicians at all levels are working with environmentally meal in the City of Gothenburg, as well as an example of a private school in the city that with its own environmental work with the food has taken much bigger step than the public schools in Gothenburg City have made so far within the work of environment meals.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback