Browsing by Author "Nyman, Caroline"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Ansvarsprövning med förhinder(Kommunforskning i Västsverige, 2007) Nyman, Caroline; Nilsson, Fredrik; Rapp, BirgerItem Matmiljöer i simhallar(2024-09-04) Ebenholm, Lovisa; Lärke, Tina; Nyman, Caroline; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSyfte: Syftet med uppsatsen var att utforska privata aktörers upplevelser av faktorer som påverkar matmiljön för barn och unga i kommunala simhallar. Metod: En kvalitativ intervjustudie med en hermeneutistisk utgångspunkt har genomförts tillsammans med en induktiv ansats, för att fånga privata aktörers upplevelser. Göteborg stad med kranskommuner användes som geografiskt område vid rekrytering av deltagare och bidrog till att tre fysiska intervjuer genomfördes med stöd av en semistrukturerad intervjuguide om 15 frågor. Efter transkribering analyserades empirin genom en kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Den kvalitativa innehållsanalysen resulterade i två teman med sex underliggande kategorier: kommunens ramar, målgrupp, utbud, ekonomi, medvetenhet och kunskap. Resultaten visade att de privata aktörerna är medvetna om att utbudet till stor del består av ohälsosamma produkter samt en vilja att förbättra utbudet. Samtidigt som det inte går att bortse från ett vinstdrivande perspektiv som privat aktör. Tanken med utbudet var inte att konkurrera med andra aktörer i café- och restaurangbranschen utan att erbjuda ett utbud som motsvarar efterfrågningar från simhallens besökare. En önskan om att öka försäljningen genom marknadsföring framkommer för att nå kunder utifrån. Dock är möjligheten att nå utanför lokalen begränsad på grund av riktlinjer. Slutsats: Sammanfattningsvis belyser resultatet framtida möjligheter och insatser som krävs för att förbättra matmiljön i simhallar. Genom nyförvärvad kunskap om upplevda faktorer finns möjlighet till implementering av passande riktlinjer och policyer i framtiden, som är adekvata för både privata verksamheter och offentlig sektor. Följaktligen kan även professioner inom hälsopromotion och kostvetenskap ha en betydande roll när det gäller samverkan och utveckling av offentliga verksamheter som simhallar och dess privata aktörer genom att bidra med kunskap och arbetssätt som möjliggör en hälsofrämjande matmiljö för barn och ungdomar.