Browsing by Author "Persson, Daniel"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
 - Sort Options
 
Item IT-verktyg för flerkanalspublicering(2007-04-24T08:37:42Z) Littorin, Björn; Persson, Daniel; IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi; IT University of Göteborg/Applied Information TechnologyIntroduktionen av nätupplagor på svenska dagstidningar har haft stor inverkan på svenskarnas nyhetsläsande, samtidigt som denna publicering i flera kanaler också skapat stora förändringar gällande jornalisternas arbetssätt. Medan en dagstidning i pappersform oftast endast har en deadline per dygn, präglas nättidningarna starkt av en kontinuerlig publiceringsprocess. Vi har med denna uppsats undersökt vilka krav flerkanalspublicering ställer på journalistens arbetsverktyg, med utgångspunkt i vilka hjälpmedel som används i dagsläget. Vi har använt oss av etnometodologisk och etnografisk metod, där vi intervjuat och observerat ett antal reportrar och fotografer i deras dagliga arbete på Göteborgs-Posten. Under vår studie har vi funnit ett antal programvaror och fysiska redskap som bör finnas i en journalists verktygslåda. Vi har också noterat ett antal förändringar på system- och organisationsnivå som kan minska den arbetsbörda som flerkanalspublicering innebär.Item Portfolio Efficiency of Swedish Bank Funds A quantitative study of fund portfolio efficiency among major Swedish Banks(2025-06-25) Perman, Tobias; Persson, Daniel; University of Gothenburg/Department of Economics; Göteborgs universitet/Institutionen för nationalekonomi med statistik; University of Gothenburg/Department of Business Administration; Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionenThis thesis investigates whether efficient portfolios can be constructed using funds from a single bank and whether combining funds from multiple banks results in superior risk-adjusted performance. The study is grounded in Modern Portfolio Theory, using efficient frontier modeling and performance metrics such as the Sharpe ratio and Jensen’s alpha. The study analyzes a sample of 20 actively managed equity mutual funds, consisting of five funds from each of the four largest Swedish banks: Handelsbanken, SEB, Nordea, and Swedbank. Daily returns, standard deviations, and covariances for these funds were calculated to construct Efficient Frontiers and determine the tangency portfolio for each bank. The results show that optimized single-bank portfolios from Nordea and Swedbank achieved the highest Sharpe ratios, indicating better risk-adjusted returns than those from SEB and Handelsbanken. All sampled funds exhibited positive Jensen’s alpha, indicating outperformance relative to market benchmarks. Among the individual banks, Nordea’s portfolio delivered the highest risk-adjusted return. The findings also suggest that investors achieve more efficient portfolios by diversifying across banks.Item Restaurangpersonalens uppfattningar om ostronkonsumtion - En kvalitativ studie på fem restauranger i Göteborg(2011-02-24) Björklund, Patrik; Persson, Daniel; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapDen svenska importen av ostron har ökat explosionsartat under en femårsperiod. Från 34 ton år 2002 till 325 ton år 2007, en ökning på över 900 procent, vilket kan tyda på att det råder en ostrontrend i Sverige. Trots att tidigare studier visat på ett antal faktorer som påverkar konsumtionen av ostron är dessa till största del inriktade på konsumtion i hemmamiljö. Hur konsumtionen ser ut på restaurang och framförallt hur den huvudsakliga målgruppen i denna miljö ser ut är ämnen som berörs väldigt lite. Syftet med studien var att, med hjälp av en kvalitativ metod, undersöka hur ostronkonsumtionen ser ut på ett antal restauranger i Göteborg. För att genomföra undersökningen använde vi oss av kvalitativa intervjuer. I arbetet med studien genomfördes även en förundersökning som legat till grund för utformningen av de kvalitativa intervjuerna. Anledningen till att restaurangerna serverar ostron grundar sig i ett antal faktorer. De som främst nämns är att ostron förknippas med lyx och flärd samt att det i flera fall anses vara en självklarhet att ha ostron på menyn då de benämns som en ”klassiker”. Konsumtionen av ostron på restaurangerna ser ganska lika ut. Restauranggäster föredrar sina ostron naturella med tillbehör som citron och scharlottenlöksvinigrette. I den mån möjlighet finns väljer man att konsumera svenska framför importerade ostron. Överlag varierar bilden av den typiska ostrongästen. I Studien kunde dock ett antal dominerande faktor urskiljas. Dessa var ålder, kön, ekonomi och geografi där gästens bakgrund påverkade konsumtionen. Ett exempel på den typiska gästen, enligt dessa faktorer, är en äldre man med god ekonomi som är bosatt i en större stad.