Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Petersson, Jenny"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Föräldrars upplevelse av ett samtal om kost på barnavårdscentralen
    (2011-02-22) Petersson, Jenny; Göteborg University/Department of Medicine; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin
    Bakgrund: I Skaraborg hålls sedan 2005 ett standardiserat samtal om kost och fysisk aktivitet på 1,5- och 3-års- hälsokontrollen på barnavårdscentralerna (BVC). Samtalet hålls för att förebygga övervikt och fetma hos barnet. Syfte: Syftet med uppsatsen är att undersöka hur föräldrarna upplever detta samtal, samt vad de upplever att det bidragit med efter drygt sex månader. Metod: Kvalitativ insamling av data genom 11 intervjuer, som hölls med föräldrarna direkt efter samtalet på BVC och fem telefonintervjuer efter sex till åtta månader senare. Intervjuerna transkriberades och analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Tre huvudkategorier kom fram i analysprocessen, det egna förhållningssättet; med underkategorierna; förväntningar på BVC samt påverkan från andra aktörer, som visade att det finns ett förtroende för BVC när det gäller kostfrågor. Kategorin tolkning av hälsosamtalet; med underkategorierna; det praktiska utförandet och upplevelse av att tala om kost, visade att föräldrarna tyckte att samtalet hölls på ett bra sätt men med vissa förslag på förändringar. Den tredje kategorin motivation hade underkategorierna det som känns viktigast samt vad som kommer att anammas. För många av föräldrarna blev bekräftelsen det viktigaste med samtalet, en del kände också att det fanns saker de ville förbättra i sin kosthållning. Efter sex till åtta månader kom två kategorier fram: bekräftelse samt förändring. För några av föräldrarna var samtalet en bekräftelse på att de åt rätt, för andra ledde samtalet till en praktisk förändring i matvanorna. Diskussion: Samtalet om kost upplevdes som positivt av föräldrarna. För många av föräldrarna gav samtalet en bekräftelse på att de redan hade en bra kost hemma, för andra gav det motivation till förändring av vissa vanor. Undersökningen kan användas för att förstå föräldraperspektivet i ett samtal om kost och hälsosamma vanor och kan ge ett underlag för att förbättra detta samtal ännu mer.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Ungdomars tankar om hälsosam mat
    (2014-06-25) Petersson, Jenny; Salomonsson, Annie; University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science; Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
    Hälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna process är det relevant att främja hälsosamma matvanor för resten av livet. Syftet med studien är att beskriva niondeklassares tankar om hälsosam mat och hur de själva förhåller sig till detta, samt vad som kan hindra dem från att äta hälsosamt. Sammanlagt deltog tio niondeklassare i två fokusgrupper som spelades in, transkriberades och analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visar vad niondeklassarna anser är hälsosam mat och att de anser att det är bra för hälsa och prestation. Ohälsosam mat väljs ofta eftersom den smakar bättre enligt niondeklassarna. Träningen är en stor motivationsfaktor att äta hälsosamt. De hämtar också inspiration till att äta hälsosamt utifrån bilder på kändisar samt TV-program om livsstilsförändringar. Det som kan hindra niondeklassarna från att äta hälsosamt är både inre och yttre faktorer; inre faktorer är ansträngning, smakpreferenser och ointresse medan yttre faktorer är ekonomi, helger, familjen, grupptryck samt tillsatser/bekämpningsmedel. Slutsatser som kan dras är att niondeklassarna har mycket kunskap kring hälsosam mat i teorin, men att de ofta väljer att äta den ohälsosamma maten eftersom de anser att den smakar bättre. Det finns ett ointresse hos dem när det gäller att handla och tillaga hälsosam mat. Som kostekonom är det viktigt att servera god mat som är hälsosam och tilltalande samt att arbeta för att skapa ett större intresse kring tillagning av hälsosam mat.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback