Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Runmark, Sarah"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Kostundervisning i skolämnet hem- och konsumentkunskap – Lärares didaktiska val och tankar kring teori och praktik.
    (2021) Runmark, Sarah
    Kostundervisning betraktas som ett kärntema inom hem- och konsumentkunskap. Läraren behöver kontinuerligt göra ställningstaganden i sin undervisning vad gäller innehåll, arbetsmetoder och elevinflytande. Forskning har dock visat att relationen mellan teori och praktik är för separerat från varandra i kostundervisningen i hem- och konsumentkunskap. Syftet med studien var att undersöka några lärares didaktiska ställningstaganden och tankar kring relationen mellan teori och praktik gällande kostundervisning, samt framtida undervisning om kost i hem- och konsumentkunskap. Studien genomfördes genom semistrukturerade intervjuer med fem lärare inom hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Resultatet visar att informanternas ställningstaganden vid kostundervisning i hem- och konsumentkunskap är att utgå ifrån ett brett perspektiv, där såväl undervisningsinnehåll som arbetsmetoder varieras i olika omfattning. Näringslära anses som en viktig del i kostundervisningen och det finns utrymme för elevinflytande även om det sker i varierande grad. Det finns olika synpunkter kring om det alltid måste finnas en relation mellan teori och praktik i undervisningen. Att kunna fortsätta inkludera näringslära ses som en möjlighet i genomförandet av kostundervisningen enligt Lgr22, medan brist på tid är ett hinder för att utveckla undervisningen. Trots att den nya kursplanen har förändrats och innehåller färre kunskapskrav har informanterna en positiv syn på Lgr22 i genomförandet av kostundervisningen.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement