Humanekologi
Permanent URI for this collectionhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/28941
Browse
Browsing Humanekologi by Subject "hållbar konsumtion"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Tillgång framför ägande: drivkrafterna bakom kollaborativ konsumtion(2016-01-13) Örvall, Emma; University of Gothenburg/School of Global Studies; Göteborgs universitet/Institutionen för globala studierUppsatsen har som syfte att undersöka fenomenet ”kollaborativ konsumtion” vilket förenklat kan beskrivas som ”tillgång framför ägande”. Med två kvalitativa metoder, litteraturgranskning och djupintervjuer, identifieras drivkrafterna bakom kollaborativ konsumtion. Uppsatsen undersöker även om och hur kollaborativ konsumtion kan vara en del av en ekologisk hållbar konsumtion. Materialet är analyserat ur ett humanekologiskt perspektiv med några av dess centrala teorier och begrepp. Resultatet visar att det är komplext att kartlägga drivkrafterna då kollaborativ konsumtion fortfarande är i ett tidigt skede och relativt outforskat. Det tycks finnas ett flertal drivkrafter som vart betydande, så väl; teknologiska, sociala, ekonomiska och ekologiska. Det finnas stor potential med kollaborativ konsumtion, men om den skall leda till en mer hållbar interaktion mellan människa och natur krävs det att hållbarhet är en uttalad och planerad del av verksamheten och mål, annars kan det leda till motsatt effekt genom hyperkonsumtion.