Efterlevnaden av IFRS 3:s upplysningskrav. - Underlättar de väsentliga utökade upplysningskraven börsanalytikers beslut?
Abstract
Bakgrund och problem: Den internationella marknaden för aktier och derivat har ökat kraftigt. Detta har tydliggjort behovet av en harmonisering av redovisning länder emellan. Mot denna bakgrund skrevs IFRS 3, angående rörelseförvärv. Noterade koncerner måste från och med år 2005 följa IFRS. Dessa företags årsredovisningar har därmed genomgått stora förändringar i jämförelse med tidigare år. Upplysningskraven har ökat väsentligt, vilket har givit upphov till stora debatter. Frågan är om de nya kraven på upplysningar tillgodoses. IASB anser att intressenterna behöver alla de upplysningar som IFRS 3 kräver, men behöver börsanalytiker ens de väsentliga utökade upplysningarna?
Syfte: Att kartlägga och diskutera hur väl koncerner, noterade på Stockholmsbörsens A-lista, som under år 2005 gjort rörelseförvärv, ger upplysningar som överensstämmer med de krav som IFRS 3 ställer på upplysningar i samband med rörelseförvärv. Sedan är syftet att ur ett intressentperspektiv få en allmän bild av hur de väsentliga förändringarna mellan de nya och gamla upplysningskraven, underlättar för de beslut som börsanalytiker tar i sitt arbete.
Metod: En kvantitativ studie har genomförts på årsredovisningarna tillhörande de på Stockholmsbörsens A lista noterade företagen för att undersöka om de har tillgodosett IFRS 3:s krav på upplysningar vid rörelseförvärv. 6 stycken börsanalytiker har sedan intervjuats för att få en allmän bild av hur de väsentliga förändringarna mellan de nya och de gamla upplysningskraven underlättat de beslut som de tar i sitt arbete.
Slutsatser: Många upplysningar återfinns inte de årsredovisningar som undersökts. Dock har lärda personer sagt att man inte kan förvänta sig att man skall nå målet redan första året, varför man möjligen kan förvänta sig högre grad av efterlevnad i framtiden. Analytiker har spridda åsikter angående huruvida de ökade kraven på upplysningar underlättar för de beslut som tas i deras arbete. Specificeringen av goodwill samt de ökade kraven på att hänföra köpeskillingen till immateriella tillgångar ansågs av vissa vara alltför godtycklig för att ge användbar information.
Förslag till fortsatt forskning: Om några år, då IFRS är mer inarbetat, tror vi att det vore intressant att göra samma typ av undersökning för att få en uppfattning om eventuella skillnader över tiden. Detta både med tanke på graden av efterlevnad av upplysningskraven, men också för att se om analytikers syn på upplysningarnas nytta vid beslut har förändrats.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2006Author
Leksjö, Andreas
Jacobson, Anna
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
Language
sv