Säkringsredovisning enligt IAS 39 - Kan företag, i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, spegla en ekonomiskt ritig bild av finansiella instrument?
Abstract
Bakgrund och problem: Standarden IAS 39 som behandlar redovisning och värdering av finansiella instrument är mycket omdiskuterad och den ena av IASB:s standarder som ej ännu är antagen fullt ut av EU. De områden som ej antagits behandlar värdering till verkligt värde utan begränsningar och säkringsredovisning. Debattens utveckling samt svenska icke-finansiella företags syn på den omdiskuterade problematiken inom IAS 39 har intresserat uppsatsens författare. Det faktum att europeiska banker inte på ett rättvist sätt kan avspegla sin verksamhet i enlighet med IAS 39 är idag vedertaget, men frågan om icke-finansiella företag kan avspegla sin verksamhet kvarstår.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka huruvida företag idag kan avspegla ekonomiska händelser på ett rättvist sätt i enlighet med reglerna i IAS 39.
Avgränsningar: För att inte göra studien alltför omfattande har en begränsning gjorts genom att finansiella företag, exempelvis banker, ej innefattas. Däremot kommer finansiella företags synpunkter att betraktas vid beskrivning av de problemområden som innefattar standarden eftersom de har haft en betydande roll i debatten runt IAS 39.
Metod: För att kunna besvara forskningsfrågan har en kvalitativ metod används där respondenter från fyra icke-finansiella företag samt två revisorer har intervjuats. Tre delfrågor har upprättats och ligger till grund för intervjuguiden samt utgör strukturen för empiri, analys och slutsats.
Resultat och slutsatser: Studien visar på att endast hälften av företagen tillämpar säkringsredovisning i hög grad men i framtiden när användarna har blivit mer bekväma med regelverket är det troligt att fler företag väljer att säkringsredovisa i större utsträckning. De flesta icke-finansiella företag kan få till stånd säkringsredovisning men i vissa fall är kraven så höga att kostnaderna överstiger nyttan, vilket innebär att företag endast väljer att ekonomiskt säkra. Studien visar därmed att det är möjligt för icke-finansiella företag att spegla en ekonomiskt riktig bild av sina finansiella instrument i enlighet med reglerna om säkringsredovisning i IAS 39, med undantag för Fair value option gällande kreditkrisen.
Förslag till fortsatt forskning: Efter att ha analyserat problematiken kring IAS 39 har det framkommit att finansiella företag är en mycket aktiv part i debatten och därför skulle en utredning av finansiella företags förhållningssätt till forskningsfrågan vara relevant.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2005Author
Öhman, Rebecka
Tjernberg, Lina
Eriksson, Sara
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
Language
sv