Marknadsvärdering av tillgångar - blir redovisningen mer användbar för aktieinvesteraren?
Abstract
Titel: Marknadsvärdering av tillgångar ur en aktieinvesterares perspektiv – en studie av sambandet mellan resultat och aktiepris i förvaltningsfastighetsbranschen
Bakgrund: Senast 2005 ska alla företag inom EU som är noterade på en reglerad marknad utarbeta sin koncernredovisning i enlighet med en enda uppsättning redovisningsstandarder, de s k International Accounting Standards (IAS). Reglerna har sitt ursprung i den anglosaxiska traditionen som har ett aktieinvesterarperspektiv. Enligt IASB bör företag i största möjliga mån marknadsvärdera sina tillgångar inom områden där ett objektivt värde är möjligt att fastställa. De menar att förvaltningsfastigheter är en sådan tillgång. Idag redovisas förvaltningsfastigheter med bokfört värde.
Problem och syfte: Uppsatsen avser att undersöka om det är bättre för en aktieinvesterare att företagen redovisar verkligt värde än bokfört värde i balansräkningen. Syftet är att genom att studera hur resultatet korrelerar med aktiepriset, beroende på om anskaffnings- respektive marknadsvärde på förvaltningsfastigheter används, avgöra om det är bättre för en aktieinvesterare att företagen redovisar verkligt värde i balansräkningen.
Metod: En kvantitativ studie har genomförts på börsnoterade svenska förvaltningsfastighetsföretag för perioden 1996-2002. Vi har för datainsamlingen använt oss av företagens årsredovisningar samt databaserna AffärsData och Six Trust. På dessa data har korrelation och regression beräknats. Tre olika resultatnivåer har använts: rörelseresultat, resultat före skatt samt resultat efter skatt. För uppskattning av tillgångarnas marknadsvärde har taxeringsvärde multiplicerat med 1,33 använts.
Resultat: Vår studie visar att bokfört värde korrelerar bättre med aktiepriset än marknadsvärde. Av studien drar vi slutsatsen att det är bättre att företagen, ur en aktieinvesterares perspektiv, redovisar bokfört värde än marknadsvärde i balansräkningen. Denna slutsats står i motsats till ett av motiven för införandet av IAS i Sverige, d v s att marknadsvärdering av tillgångar skulle vara bättre för aktieinvesterare.
Förslag till fortsatt forskning: Det skulle vara intressant att utföra en liknande studie efter 2005 då IAS 40 har trätt i kraft och se om korrelationen då ser annorlunda ut för de företag som väljer att ta upp förvaltningsfastigheterna i balansräkningen och de som lägger dem i not.
I stället för en kvantitativ studie som vi här har genomfört skulle det även vara av intresse att undersöka de kvalitativa egenskaperna som investerare tar hänsyn till vid beslut om att köpa, sälja eller behålla aktier i ett företag.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2004Author
Johnsson, Lina
Jernsand, Eva Maria
Keywords
IAS 40
förvaltningsfastigheter
marknadsvärdering
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
Language
sv