Revisionsplikt i små aktiebolag - en fråga om storlek?
Abstract
Bakgrund: En genomgående trend är att allt fler länder i vår omgivning avskaffar den lagstadgade revisionen för de minsta företagen. I EG-rätten, ministerrådets fjärde direktiv, artikel 51.1, anges vilka företagsformer som omfattas av revisionsplikt. Där framgår också att reglering av revisionsplikten för mindre bolag överlåtits till de enskilda medlemsländerna. Samtliga ”gamla” EU-länder, de före utvidgningen 2004, med undantag för de nordiska länderna har valt att utnyttja möjligheten att undanta små bolag från revisionsplikten. Svenskt Näringsliv presenterade nyligen en utredning som slår fast att Sverige bör avskaffa revisionsplikten i små aktiebolag, det vill säga bolag med färre än 50 anställda, mindre än 50 miljoner i omsättning och mindre än 25 miljoner i balansomslutning.
Huvudfrågeställning: Hur ser de små aktiebolagen på revisionsplikten och vilka är faktorerna bakom deras ställningstagande?
Syfte: Uppsatsen syfte är att undersöka hur de små aktiebolagen ställer sig till den nuvarande revisionsplikten samt klargöra vilka faktorer som ligger bakom deras ställningstagande. Vi kommer även att undersöka hur bolagen upplever nyttan med revisionen i förhållande till kostnaden samt eventuella skillnader i bedömningen beroende på bolagsstorlek, det vill säga mellan mikrobolag, 10/24-bolag och 50/50-bolag.
Avgränsningar: Vi har valt att endast undersöka aktiebolag som uppfyller kriterierna för att få kallas små aktiebolag enligt den promemoria som lades i Sverige 2004. En ytterligare avgränsning som gjorts är att vi enbart sett på frågan om revisionsplikten utifrån bolagens perspektiv och hur de ställer sig till revisionsplikten.
Metod: Uppsatsen är både en kvalitativ och en kvantitativ studie som baseras på primärdata i form av intervjuer och en enkätundersökning. Uppsatsen baseras främst på primärdata från enkätundersökningen.
Analys: Majoriteten av de små aktiebolagens ställer sig positiva till en lagstadgad revisionsplikt enligt nuvarande ordning. Ser vi däremot på de enskilda bolagsstorlekarna skiljer sig uppfattningarna åt. Mikrobolagen skiljer sig från 10/24-bolagen och 50/50-bolagen genom att vilja avskaffa revisionsplikten.
Slutsats: Mikrobolagen är på i stort sett samtliga punkter mer negativt inställda till både revision och revisionsplikt än övriga bolag. Den slutsatsen vi kunnat dra om faktorerna bakom bolagens ställningstagande till revisionsplikten är att de som vill behålla plikten kännetecknas av att de har mer kontakt med revisorn och att de i större utsträckning använder revisorns rådgivande tjänster. De anser att ägaren är den som har mest nytta av revisionen och de tror att ett avskaffande av revisionsplikten skulle medföra negativa effekter.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2005Author
Larsson, Daniel
Brodin, Tobias
Bjälkemo, Samuel
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
Language
sv