Redovisning av sjukfrånvaro Är syftet med propositionen uppfyllt?
Abstract
Bakgrund och problem: Den ökade sjukfrånvaron förorsakar att utgifterna för sjukpenning stiger kraftigt i Sverige. Med anledning härav antogs de nya reglerna om obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro i årsredovisningen. Syftet med lagens införande är att öka medvetenheten hos företagen om sambandet mellan sjukfrånvaro och kostnader hänförliga till denna. För uppfylla propositionens syfte krävs det kännedom om vilka kostnader som associeras med sjukfrånvaro och hur information om kostnaderna används i företagen. De kostnader som uppstår vid sjukfrånvaro klassificeras som direkta och indirekta, och har inverkan på företagets resultat. För att reducera sjukfrånvarokostnader och vidta lämpliga åtgärder behövs uppföljning och analys av anskaffad data, som därefter kan utgöra underlag för respektive beslut.
Syfte: Uppsatsens syfte är att genom en teoretisk och empirisk studie undersöka hur aktiebolag och kommunala bolag använder information om kostnader relaterade till sjukfrånvaro. Ytterligare ett syfte är att forska om sambandet mellan sjukfrånvaro och kostnader för att kunna bidra till kunskapstillväxten på området.
Avgränsningar: Författarna har valt att avgränsa sin studie till att omfatta aktiebolag och kommunala bolag, med skiftande sjukfrånvarostatistik. Grundläggande orsaker till sjukfrånvaro samt praktiska tillvägagångssätt hos bolagen för att reducera frånvaron, undersöks ej.
Metod: Relevant litteratur inom personalekonomi har insamlats och bearbetats. Uppsatsens primärdata består av sex personliga och två telefonintervjuer. Vid utformningen av intervjuguiden och bearbetning av insamlad information har kvalitativ ansats använts.
Resultat och slutsatser: Studien visar att medvetenheten hos företagen har ökat då
arbetet med sjukfrånvaros frågor har intensifierats. Detta kan till en del förklaras med växande intresse och den pågående debatten i samhället. Dock hade företagen arbetat aktivt med frågor före lagens inträdande och kostnadsmedvetenheten uppkom i samband med lagregleringen av arbetsgivarens betalningsinträde vid sjukfrånvaro.
Förslag till fortsatt forskning: Med ikraftträdandet av ”Lagen om drivkrafter för minskad sjukfrånvaro” vore det intressant att undersöka de effekter som lagen medför för aktiebolag respektive kommunala bolag. En annan tänkbar fortsatt forskning på området kan vara att jämföra den inverkan på statistiska sjukfrånvarotal som skett hos företagen på grund av ikraftträdandet av ”Lagen om obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro” och ” Lagen om drivkrafter för minskad sjukfrånvaro”.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law
View/ Open
Date
2005Author
Stenko, Svetlana
Gelin, Angelika
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
Language
sv