• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Gothenburg University Library / Göteborgs universitetsbibliotek
  • Vårdalinstitutet
  • Tematiska rum
  • View Item
  •   Home
  • Gothenburg University Library / Göteborgs universitetsbibliotek
  • Vårdalinstitutet
  • Tematiska rum
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vad är god mat för äldre sjuka? Maten, måltiden och ätandet.

Abstract
Mat är ett av de glädjeämnen i livet som vi först förvärvar och som sist lämnar oss. Maten skall engagera alla sinnen och utgöra en höjdpunkt på dagen värd att se fram emot. Behovet av föda innebär dock inte bara lust och fägring utan också livsnödvändig näring och energi för att kroppen skall må bra och tillfriskna vid sjukdom. Åldrandet i sig innebär inte förändrat behov av mat och näring, men risken för sjuklighet och funktionshinder, som försvårar näringsintaget ökar däremot med stigande ålder. Vanliga problem bland riktigt gamla människor är förutom dålig aptit, tugg- och sväljsvårigheter samt muntorrhet. I kombination med nedsatt syn, hörsel och muskelstyrka utgör dessa handikapp hinder för att njuta av maten på samma sätt som tidigare och måltiden kan lätt upplevas som stressande. Med stigande ålder minskar muskelmassan och man rör sig allt mindre. Äldre människor behöver därför mindre mängd energi och därmed mindre mängd mat än yngre. Problemet är dock att deras behov av näringsämnen inte sjunker. Det betyder att för att de riktigt gamla skall få i sig lika mycket av olika näringsämnen på mindre portioner, som de yngre får, måste maten för äldre måste hålla en hög kvalitet. Det skall vara mycket näring per kalori, det vill säga en hög näringstäthet.
URI
http://hdl.handle.net/2077/17780
Collections
  • Tematiska rum
View/Open
gupea_2077_17780_1.pdf (160.8Kb)
Date
2004
Author
Rothenberg, Elisabet
Keywords
Food preference/psychology
Food Habits
Nutritional support
Nutritional physiology
Publication type
article, other scientific
Series/Report no.
Tematiska rum
Näring och ätande
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV