dc.description.abstract | Syftet med vår undersökning är att undersöka några gymnasieungdomars kunskap och uppfattningar beträffande sexuellt beteende samt hur ungdomarna menar att man omsätter dessa i praktiken. Vi har använt oss av följande frågeställningar för att närma oss vårt syfte:
• Vad har ungdomarna för kunskap och inställning till könssjukdomar, främst klamydia?
• Vad anser ungdomar om användandet av preventivmedel i allmänhet och kondom i synnerhet?
• På vems ansvar och under vilka omständigheter sker och förhandlas säkrare sex?
• Vilken inställning har ungdomar vad gäller tillfälliga sexuella förbindelser och antal partners?
• Tänker killar (pojkar) och tjejer (flickor) lika om detta eller finns det könsskillnader i deras uppfattningar och beteende?
För att kunna fördjupa vår studie har vi valt att använda oss av de två datainsamlingsmetoderna fokusgrupper och vinjettmetoden. Användandet fokusgrupper handlade om att vi ansåg att denna metod skulle hjälpa oss att få en mer övergripande bild av ämnet. Den hjälper oss att se processer och diskussioner i en grupp, vilket också var det vi ville koncentrera oss på. Vinjettmetoden valde vi för att ungdomarna skulle få prata om fiktiva personer och händelser i stället för att behöva prata om sig själva.
Resultatet av vår undersökning visar att ungdomar oroar sig i högre utsträckning för en graviditet än att få klamydia. Klamydia är så pass lätt att bota att man inte tycker det är mycket värre än en förkylning. Ungdomarna anser att kondom är det säkraste och bästa preventivmedlet, samtidigt som det också är det mest besvärliga. Det kan vara pinsamt att ta upp att man vill använda kondom, bland annat för att man är rädd att förstöra stämningen.
Att ha sex utan att ha ett förhållande är något som är ganska vanligt hos ungdomar. Samtidigt som det är accepterat är det till viss del tabu och resulterar ibland i ifrågasättande hos omgivningen. Skillnaden mellan att vara KK och tillsammans är för ungdomarna svårt att beskriva.
I teorin är det okej att ha haft sex med många, men i praktiken kan det medföra att dessa personer ses som en ”hora” eller en ”player”. Att en tjej har haft sex med många är mer negativt än om en kille har det. En bedömning av risk, hur säkert, eller osäkert, det är att ha sex med personen i fråga, görs ofta när man träffar en ny partner. Har man haft sex med få personer, och inom förhållanden, ses detta som seriöst. Seriösa personer bedöms som säkrare att ha sex med än oseriösa. Att ha känslor för en person påverkar också riskbedömningen. Ungdomarna tycker det är svårare att tro att en person man känner eller är kär i har en könssjukdom. | en |