Successiv vinstavräkning - en studie av pågående arbeten i byggföretag
Abstract
Problembakgrund: Ett exempel där den svenska redovisningen nyligen har anpassats till internationell praxis är redovisning av pågående arbeten vilket behandlas i Redovisningsrådets rekommendation Entreprenader och liknande uppdrag (RR 10). Det som är karaktäristiskt för pågående arbeten är byggentreprenader som sträcker sig över flera redovisningsperioder, exempelvis bygg-, väg- och tunnelprojekt. Successiv vinstavräkning som är den stora förändringen har införts med avsikt att ge ett bättre underlag för externa intressenter om företagets ställning och resultat. Successiv vinstavräkning innebär att intäkter, kostnader och resultat redovisas i takt med att arbetet utförs, jämfört med färdigställandemetoden som redovisar entreprenaden först när det slutförts. För att tillämpa den nya rekommendationen, som trädde i kraft den första januari 2001, ställs dock vissa krav som kan ge problem i redovisningen. Den nya rekommendationen förutsätter att företagen har tillgång till effektiva och samordnade kalkyl-, prognossystem och intäkts-/kostnadsrapportering. Anledningen till att dessa system behövs beror på att successiv vinstavräkning kräver att ett entreprenaduppdrags färdigställandegrad ska kunna beräknas på ett tillförlitligt sätt.
Syfte: Syftet med uppsatsen är att beskriva och analysera hur redovisning av successiv vinstavräkning tillämpas i publika och icke-publika byggföretag, samt om revisorer och representanter för byggföretagen anser att det finns problem att följa och anpassa sig till den nya rekommendationen Entreprenader och liknande uppdrag (RR 10).
Resultat och slutsatser: Studien visar att de publika företagen i snabbare takt upparbetat tillförlitliga rutiner kring successiv vinstavräkning än de icke-publika företagen. I de icke-publika företagen har tidpunkten för övergången till den nya redovisningsmetoden inte visat på samstämmighet mellan de i studien ingående företagen. Det går att hänföra till brist av resurser att utveckla tillförlitliga prognos- och redovisningssystem och att de mindre företagen inte sett nyttan av att redovisa enligt successiv vinstavräkning. Vidare finns det också osäkerhetsmoment att tillämpa successiv vinstavräkning vilket kan leda till att det resultat som presenteras i årsredovisningen inte motsvarar de faktiska ekonomiska förhållandena i byggföretaget. Det är svårt att estimera oförutsedda händelser som ofta uppstår i samband med entreprenaduppdraget och att bedömningarna kan vara ett resultat av subjektiva värderingar. Trots problematiken kring den nya redovisningsmetoden är erfarenheten att fler och fler företag övergår till successiv vinstavräkning i den externa redovisningen.
Degree
Student essay
University
Göteborg University. School of Business, Economics and Law