dc.contributor.author | Jakobsson, Märta | |
dc.date.accessioned | 2008-11-28T09:40:57Z | |
dc.date.available | 2008-11-28T09:40:57Z | |
dc.date.issued | 2005 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/18770 | |
dc.description.abstract | På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har nutritionsstatusen för förstagångsinsjuknade strokepatienter yngre än 70 år undersökts, från akutskedet till uppföljningen tre till fyra månader efter insjuknandet. Denna åldergrupp utgör 20% av alla strokepatienter. Omräknat till antal årligen insjuknade strokepatienter i Sverige innebär det ca 6000 personer. Stroke är därmed den vanligaste orsaken till funnktionshinder bland vuxna, vilket förutom mänskligt lidande, i sin tur leder till höga samhällskostnader.
Studien visade att man kunde se tecken på undernäring hos några få patienter.
Tecken på övervikt, förhöjda blodfettsvärden fanns både i akutskedet och vid uppföljningen, framför allt hos diabetespatienter. | en |
dc.language.iso | swe | en |
dc.relation.ispartofseries | Tematiska rum | en |
dc.relation.ispartofseries | Näring och ätande | en |
dc.title | Nutritionsstatus bland strokepatienter. Drabbas förstagångsinsjuknade strokepatienter (<70 år) av malnutrition? En kartläggning. | en |
dc.type | Text | en |
dc.type.svep | article, other scientific | en |