IFRS 7 Finansiella instrument: upplysningar. Framkommer bankers exponering mot kreditrisker av upplysningarna i deras finansiella rapporter?
Abstract
BAKGRUND OCH PROBLEMDISKUSSION: Finanskrisen 2008 har för många privatpersoner och företag kommit som en överraskning och då kan man ställa sig frågan om bankernas upplysningar om kreditexponering och kreditrisker har framkommit. IASB har agerat för att förbättra IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar, och de har föreslagit ökade upplysningskrav för denna. Under normala omständigheter skulle IASB ha utgett förändringarna efter en tid av allmän överläggning. Men på grund av finanskrisen blev denna process påskyndad. IFRS 7 skall tillämpas av företag från och med den 1 januari 2007. Det vore därför intressant att undersöka om bankernas kreditrisker och kreditexponeringar framkommer efter att de ökade upplysningskraven börjat gälla.
SYFTE: Syftet med studien är att undersöka och analysera om de största bankerna i Europa upplyser om sina kreditrisker i årsredovisningarna för 2007. Studien syftar även till att undersöka var i de finansiella rapporterna eventuella kreditexponeringar kan förekomma. Vidare syftar uppsatsen till att undersöka om det, utifrån mallen, finns några signifikanta skillnader bankerna emellan med avseende på storlek och land.
AVGRÄNSNINGAR: Vi har i vår studie valt att avgränsa oss till banker som tillämpar IFRS. Vidare har vi valt att endast studera de punkter i standarden IFRS 7 som berör kreditrisk och bortbokning. Studien berör de största bankerna i Europa, baserat på störst balansomslutning. Det är viktigt att klargöra för läsaren att undersökningen endast syftar till att se om bankerna har upplyst om sina kreditrisker och kreditexponeringar.
METOD: Undersökningen genomfördes med både en kvantitativ och kvalitativ metod som omfattade 43 banker. Undersökningen genomfördes utifrån en uppbyggd mall och ett Kruskal-Wallis Test. Informationen som insamlats genom granskning av årsredovisningar matades in i mallen och summerades. Det insamlade materialet omarbetades så att ett Kruskal-Wallis Test kunde genomföras. Detta för att på så sätt kunna mäta signifikanta skillnader.
RESULTAT OCH SLUTSATS:
Undersökningen visade att ca 93 % av bankerna visar någon slags upplysning om exponering mot kreditrisker. Det finns däremot stora skillnader på hur de utformar sina upplysningar och hur mycket information de redovisar. Majoriteten av bankerna upplyser enligt standarden IFRS 7. Däremot anser vi att flertalet banker i större utsträckning borde inkludera mer information om sina kreditrisker och även inkludera sådana som man idag väljer att inte nämna. Vår undersökning visar att en majoritet av bankerna upplyser om sina kreditrisker utanför not. Det är dock inte ovanligt att påträffa upplysningar om kreditrisker i not. Vi kan i undersökningen konstatera att de större bankerna i större utsträckning informerar om kreditrisker än de mindre bankerna. Vi kan även konstatera att de franska bankerna i undersökningen upplyser mer än de andra ländernas banker.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-03-30Author
Grönlund, Karin
Omeirat, Tarek
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
08-09-39M
Language
swe