Stolpverk i timringstradition. En undersökning av byggprocess och arbetsmetod
Abstract
Arbetet "Stolpverk i timringstradition" undersöker hur man gått tillväga när man byggt ekonomibyggnader med stolpar mellan liggande timmer i norra Skaraborg, en trakt där byggnadstraditionen var liggtimring.
Fokus har legat på vilka metoder man använt sig av, hur man arbetat effektivt och hur byggprocessen har gått till. Målet har inte varit att skriva en manual för byggande av traditionellt stolpverk, men arbetet kan fungera som en handledning för den vill bygga en liknande konstruktion. En stor del av arbetet handlar om en traditionell metod för byggande av takstolar som inte undersökts tidigare. Metoden möjliggör tillverkning av identiska takstolar av virke i skiftande dimensioner. Arbetet behandlar också fällning av timmer, bearbetning av virke, barkning, logistik, hur man organiserar arbetet, verktyg och andra relevanta delar av byggprocessen. Genom att bygga en stomme i den undersökta tekniken, med tidstypiska verktyg har jag fått en bra uppfattning om hur byggprocessen gått till och hur lång tid bygget av en loge eller lada på 1890-talet kan ha tagit.
Arbetet har ett tydligt hantverksperspektiv och vänder sig till hantverkare och antikvarier med intresse för traditionell byggteknik. Förhoppningen är att det kan bidra till ökad kunskap om och intresse för de byggnader vi har runt omkring oss.
Degree
Student essay
Other description
Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Bygghantverk, 27 hp. VT 2009
Collections
View/ Open
Date
2009-06-11Author
Granström, Jonas
Keywords
Stolpverk
Timring
Byggprocess
Arbetsprocess
Traditionell byggnadskultur
Hantverk
Takstolar
Bilning
Virkesberedning
Ekonomibyggnader
Language
swe