dc.contributor.author | Johansson, Hanna | |
dc.contributor.author | Kvarth, Malin | |
dc.date.accessioned | 2009-06-18T10:44:30Z | |
dc.date.available | 2009-06-18T10:44:30Z | |
dc.date.issued | 2009-06-18T10:44:30Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/20472 | |
dc.description | Folkhälsovetenskapligt program | en |
dc.description.abstract | Introduktion: Skolmatsakademin är ett projekt inom Västra Götalandsregionen som
vänder sig till lärare, pedagoger, måltidspersonal, skolsköterskor, föräldrar och elever
med syftet att skapa en positiv attityd till skolmaten samt kunskap om hur mat påverkar
hälsa och miljö. Skolan har stora möjligheter att påverka barn och ungdomar i deras
matvanor genom att servera bra och näringsriktig kost, samt förmedla en positiv syn på
mat och måltider till eleverna.
Syfte: Utifrån en vetenskaplig förstudie, kring de faktorer som påverkar upplevelsen i
skolmatsalen, kommer enkätfrågor att formuleras. Frågornas validitet kommer att mätas
i två pilotstudier och enkätfrågorna kommer senare användas och distribueras av
Skolmatsakademin i form av en internetbaserad skolmatsenkät.
Metod: Metodavsnittet är en generell beskrivning om hur en enkät är uppbyggd. Här
beskrivs hur utformning av en kvantitativ enkät bör gå tillväga. Två pilotstudier har
genomförts, varav den senare på elever från studiepopulationen. Under denna pilotstudie
har eleverna även gett svar på tre frågor angående enkätens längd och utformning
i en utvärderingsblankett.
Resultat: Sammanställning av utvärderingsblanketten visar att 94,5 % av eleverna
tycker att enkätfrågorna är lätta att förstå, samt 89 % anser att enkäten är lagom lång.
Den slutgiltiga skolmatsenkäten innehåller 15 frågor som alla på något sätt behandlar
elevernas upplevelser kring skolmaten och matsalsmiljön.
Diskussion: Efter både pilotstudie 1 och 2 har ett flertal redigeringar gjorts av
enkätfrågorna. Några frågor har tagits bort, några har av olika skäl omformulerats samt
några har lagts till. Deltagande kommuner och stadsdelar i Skolmatsakademin kommer
med hjälp av skolmatsenkäten kunna ta fram data för hela kommunen samt per enskild
skola. Dessa data kan sedan användas i arbetet kring skolmaten och matsalsmiljön. | en |
dc.subject | Skolmatsenkät, internetbaserad, skollunch, matsalsmiljö, pilotstudie | en |
dc.subject | School meal questionnaire, internet based, school food, environment of the refectory, pilot study | en |
dc.title | Internetbaserad skolmatsenkät - Enkätfrågor framtagna för Skolmatsakademin i Västra Götaland | en |
dc.title.alternative | An internet based school meal questionnaire - Questions produced for Skolmatsakademin in Västra Götaland | en |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | C | |
dc.contributor.department | Göteborg University/Department of Medicine | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.type.degree | Student essay | |