dc.description.abstract | Syftet med denna studie är att beskriva och analysera förändringsprocesser, som sker när personer lämnar ett liv där brottslighet spelat en viktig roll, utifrån deras eget perspektiv.
Studiens frågeställningar är:
• Vad är det som får personer, som tidigare begått brott av en sådan omfattning, att det blivit en del av livsföringen, att välja en ny väg?
• Hur växte förändringen fram?
• Kan brytpunkter identifieras och vad karakteriserar dem?
Studien bygger på en kvalitativ ansats där insamlingen av empirin sker igenom fem intervjuer av öppen karaktär. Kontakt med respondenter söktes genom att det skickades ut brev till olika organisationer i västra Sverige: socialtjänst, KRIS och ungdomshem. På detta sätt uppstod det kontakt med fyra respondenter, den femte respondenten uppkom genom snöbollseffekt. Det empiriska materialet analyseras genom Ad- hoc analys.
För att förstå den insamlade empirin används olika teorier och begrepp exempelvis socialekologi, coping, KASAM och resiliens som är det mest framträdande begreppet. Resiliens är ett begrepp som kommer från engelskans ”resilience” och som har fler olika betydelser, översättningar samt användningar. I denna studie så används resiliens för begrepp som exempelvis bemästrande, motståndskraft, vändpunkter och förändringsprocesser.
Det går inte peka på endast en sak som gör att människor som lever ett kriminellt liv väljer att förändra sitt liv. Det är en process som sker när förändringsbeslutet skall växa fram. En process som oftast är individuell och där en mängd olika händelser och skeenden har betydelse och inverkan på beslutet att förändra sig.
Några viktiga faktorer går att utskilja som ett mönster hos respondenternas förändringsprocess. Att bryta helt med den kriminella världen är ett måste för att förändra sig. Under processen så sker det en personlig mognad där individen själv är en viktig faktor för förändringen. Det är individen själv som måste fatta beslutet om förändringen, om sättet att leva och ta kampen, för förändringen. | en |