”På internet slipper man se deras dömande blickar” - Internetcommunities och andra friskfaktorer som hjälp vid uppbrottsprocessen från självskadebeteende.
Abstract
Syftet med föreliggande studie är att åskådliggöra den betydelse internetbaserade Communities haft som friskfaktor för personer i uppbrottet från ett utpräglat självskade¬beteende. Undersökningen kommer även urskilja övriga friskfaktorer som varit till stöd för dessa personer i uppbrottsprocessen samt diskutera tänkbara risker vid användandet av Communities i självhjälpssyfte.
Studien är kvalitativ och baseras på intervjuer med respondenter från tre olika Communities där diskussioner kring självskadebeteende är en stark beståndsdel. Intervjuerna är gjorda via e-post där intervju¬frågorna tematiserats utifrån; friskfaktorer, Internets betydelse samt risker med Communities. Studiens resultat visar hur betydelsen av internetcommunities för användarna är av liknande karaktär som självhjälpsgrupper – där den er¬faren¬¬hets¬baserade kunskapen ligger till grund för den hjälp och det stöd som tillhandahålls av användarna själva. De yttre friskfaktorerna som urskiljs, utöver dessa Communities, är nära familj, vänner, övriga närstående samt goda vårdkontakter. Vidare visar undersökningen en viss föreliggande risk att normaliseringen av självskadebeteende via Communities kan sprida självskadande beteende som fenomen eller ytterligare fördjupa problematiken för enskilda användare. Samtidigt står det klart att denna normalisering, för många, minskar stigmat kring fenomenet samt bryter användarnas sociala isolering i jakten på likasinnade.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-08-31Author
Blank, Daniel
Christensson, Fredrik
Keywords
Självskadebeteende
internetcommunities
självhjälpsgrupper
stigma
friskfaktorer
Language
swe