Män som använder våld i nära relationer – En kvalitativ studie om mäns användande av våld mot sin partner
Abstract
Studiens syfte var att undersöka hur männen förklarar sitt användande av våld mot sin partner. Dessutom vill vi undersöka om männens identitet, gällande våldsbenägenhet, har förändrats sedan de påbörjade samtal hos Verksamhet X och i så fall på vilket sätt. Samt hur männen upplever att de har blivit bemötta av samhället.
Våra frågeställningar är;
• Hur förklarar männen sitt våld gentemot sin partner?
• Har identiteten och synen på det egna användandet av våld hos männen förändrats sedan de påbörjade samtal hos verksamheten X, och i så fall på vilket sätt?
• Hur upplever sig männen ha blivit bemötta av samhället?
För att bäst belysa vår studies syfte och besvara våra frågeställningar valde vi en kvalitativ ansats. Vi utförde fyra intervjuer där vi utgick ifrån en intervjuguide som var utformad efter fyra olika teman; bakgrund, individen, relationen och samhället. Vi presenterar vårt resultat genom att först beskriva varje man individuellt för att sedan sammanställa likheter och olikheter under tre rubriker; individ, relation och samhälle. För att analysera vårt material har vi använt oss av Erikssons identitetsteori, Cullbergs försvarsmekanismer, Ebaughs teori om exit-processen samt vetenskapliga artiklar från tidigare forskning. I vår analys utgår vi sedan från intervjuguidens fyra teman. De huvudsakliga resultaten vi fick fram var är att männen använder våld mot sin partner i situationer som de upplever att de inte kan hantera. Vi ser även att relationen och partnern är viktiga för männen och att partnern är en drivande motivation till att männen vill förändras. Vi ser att männens användande av våldet bidrar till att de hamnar i en ond spiral som förstör det som är viktigast för männen, relationen. Utifrån exitprocessen ser vi att männen genomgår ett rollbyte från att vara män som använder våld i nära relationer till att vara män som kan hitta alternativa lösningar och välja andra vägar än våld. Männen har flera nära personer i sin omgivning som stöttar de i deras förändringsprocess och vi ser att verksamhet X är ett viktigt led i detta. Bemötandet från olika myndigheter har enligt männen inte varit avgörande för deras val att söka hjälp.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-08-31Author
Ivehag, Frida
Uvalic, Monika
Keywords
Identitet
relation och samhälle
Language
swe