”Det berör själen och hjärtat, och kroppen också, det sitter ju ihop” – En kvalitativ intervjustudie om skolkuratorers uppfattningar om barnfetma –
Abstract
Studiens syfte är att undersöka skolkuratorers uppfattningar av, inställningar till och föreställningar om barnfetma och barn med övervikt. Följande frågeställningar användes för att besvara syftet:
Hur beskriver skolkuratorerna arbetet som bedrivs omkring barn med fetma och övervikt?
Vilka psykosociala konsekvenser får fetma och övervikt för barn?
Studien är en deskriptiv, kvalitativ intervjustudie. Empirin har hämtats genom intervjuer med sex skolkuratorer på grundskolor inom Göteborgs kommun. Materialet tolkades utifrån två perspektiv, dels ett professionellt perspektiv och dels utifrån ett barn perspektiv. Begrepp vi använt vid analys för det professionella perspektivet är reflexivitet och medikalisering, och för barnperspektivet stigma.
I resultatet har vi funnit flera olika aspekter utifrån de tre begreppen. Under reflexivitet har vi kunnat utläsa att kuratorerna besitter en kunskap kring ämnet, och några av dem anser att de skulle vilja ha en större inblandning gällande barnfetma. De kan se att ämnet har en förankring i ett medicinskt syfte, men att det även finns flera sociala och psykosociala faktorer som inverkar. Dock har det visat sig vara ett mycket litet arbete som bedrivs kring de barn och ungdomar som idag lever med fetma, utifrån kuratorernas profession.
Medikalisering har visat sig genom att ämnet har tillskrivits medicinskt, och arbetas och hanteras medicinskt då skolsköterskan är den profession som arbetar kring fenomenet. En del av kuratorerna upplever det som att barnfetma naturligt faller sig som ett område för skolsköterskan på grund av relationen mellan vikt och det fysiska på en människa. Samtliga kuratorer upplever det som ett kombinationsproblem mellan det sociala, psykosociala och medicinska fältet, men att det får kvarstå och tituleras medicinskt. Kuratorerna beskriver dock att de önskar ett samarbete. Flera av skolorna har elevhälsoteam där man arbetar kring elevens allmänna hälsa. Där uttrycker kuratorerna att denna problematik skulle kunna tas upp.
Stigmatisering har varit ett begrepp som samtliga kuratorer benämnt, om inte stigmatisering så en synonym till begreppet. Vi har funnit att kuratorerna har alla en föreställning om att barnfetma är ett problem som kan leda barn och ungdomar till ett utanförskap, med konsekvenser som isolering, ensamhet och mobbing.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-08-31Author
Pettersson, Emma
Bjerså, Kristin
Keywords
Barnfetma
skolkuratorer
reflexivitet
medikalisering
stigma
Language
swe