Valfrihet och andra vedermödor - en studie om valmöjligheter i dagens äldreomsorg
Abstract
Denna uppsats handlar om valfrihet och rättighet i de äldres boendesituation. Vi har drivit en tes genom uppsatsarbetet, att det finns en diskrepans mellan olika delar och moment i boendefrågan.
För att undersöka detta, har vi gjort en enkätundersökning angående äldres uppfattning om utbudet inom äldreomsorgen vad gäller boende. Vi har tittat på lagtexter och riktlinjer, historik och kulturella uppfattningar om rättigheter, samt annan forskning på området.
Teorier vi tillämpat för att bättre förstå vilka mekanismer som här kan vara verksamma, är Gerotranscendens, KASAM och Empowerment. Vi har också funderat över begreppet Makt och vad det betyder i det här sammanhanget.
Vi tycker oss märka att valsituationen i den biståndsbedömda boendesituationen för dagens äldre inte är särskilt stor. Dagens äldreboenden är av organisationsskäl likartade. Ett kvalitetssäkrande system har utvecklats, men de bedömningskriterier som ingår där är inte de som de äldre själva efterfrågar. Därtill kommer att redskapet för att söka denna information är datorbaserad och inte särskilt användarvänlig, enligt vår mening. För att komma ifråga för dessa så kallade särskilda boenden måste en biståndsbedömare bevilja detta bistånd.
Övriga gamla som är skröpliga men inte ännu kvalificerade för särskilt boende hänvisas till den öppna marknaden, som de äldre enligt vår undersökning inte vet hur de ska komma i åtnjutande av och inte vet hur de ska hitta information om. Då försvinner även där möjligheten att välja.
Vi tror att det finns en god intention hos beslutsfattare att erbjuda delaktighet och möjlighet att påverka, men att den byråkratiska organisationsformen med biståndsbedömda boenden sätter upp hinder för detta.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-08-31Author
Gustafsson, Vanja
Alsefelt, Kristina
Keywords
valfrihet
rättighet
möjlighet
Äldreguiden
Language
swe