Implementering av salutogent perspektiv i Göteborgs äldreomsorg. En kvantitativ studie av äldreboende- och hemtjänstchefers attityder, behov och förväntningar på det salutogena arbetssättet och implementeringen av detsamma.
Abstract
Problemområde: På initiativ av äldreomsorgscheferna i Göteborgs 21 stadsdelar beslöt man under 2008 att införa ett salutogent förhållningssätt och perspektiv i äldreomsorgen i Göteborgs stad. Detta beslut var ett svar på de riktlinjer som har aviserats från den statliga nivån där man ville öka brukarinflytandet, få till ett ”friare val” och därmed göra brukarna mer välmående. Det har också funnits ett samhällsintresse i att få till en mer inflytelserik äldreomsorg. Det man i stort vill uppnå är en typ av maktförskjutning från utförare till mottagare. I samråd med verksamhetscheferna kom man fram till att det salutogena perspektivet skulle vara ändamålsenligt för Göteborgs stad.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka attityder bland chefer inom äldreboende och hemtjänst, i Göteborgs äldreomsorg, inför implementeringen av det salutogena perspektivet. Ett annat syfte är att undersöka chefernas attityder till och behov av ett nytt perspektiv samt att ta reda på deras förväntningar på implementeringen av det salutogena perspektivet. Författarnas förhoppning är att undersökningen skall ge en korrekt ögonblicksbild av attityderna till det salutogena perspektivet. Man hoppas även kunna ta reda på hur genomförbart cheferna anser att införandet av det salutogena perspektivet är.
Metod: Studien har genomförts med hjälp av en kvantitativ metod i form av en webbenkät. Denna webbenkät har riktat sig till alla enhetschefer inom äldreboende och i hemtjänst i Göteborgs stad. Totalt sett har 97st chefer svarat på webbenkäten. Svaren redovisas sedan i resultatet med hjälp av ett par tabeller och i form av löpande text. Dessa resultat har sedan belysts och analyserats med hjälp av organisationsteorier och implementeringsstrategier.
Resultat: Huvudresultatet i studien visar att det för närvarande, i den inledande motivationsfasen, bland cheferna råder en mycket positiv inställning till och för den förändrings- och implementeringsprocess som man i äldreomsorgen i Göteborgs kommun står inför. Studien visar att 92 chefer av 97 ställer sig positiva till salutogent ledarskap samt att 88 % av cheferna tror att deras arbetsplats inom fyra år kommer ha ett salutogent synsätt. Ett annat utmärkande resultat är att det av det empiriska materialet inte har kunnat dras några större slutsatser kring attitydskillnader med avseende på kön, tid i nuvarande tjänst eller mellan äldreboende och hemtjänst. Detta med undantag för att samtliga män (100 %) anser att det finns ett ”stort behov” av en gemensam ledarskapsutbildning för ledarna i äldreomsorgen i Göteborg. Ett annat resultat är det där cirka 60 % av cheferna anser sig behöva ett större stöd från sina närmaste chefer, vilket kan komma att vara behövligt i implementeringsarbetet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-10-26Author
Ragnarsson, Dennis
Skoog, Christian
Silva, Robert
Keywords
Implementering, organisation, organisationsteori, organisationsförändring och salutogenes.
Language
swe