Att skänka möjlighet till föräldraskap. En beskrivning av den metod som används vid psykosocial utredning av ägg- och spermadonatorer.
Abstract
Denna uppsats syftar till att beskriva den metod som används av professionella vid den psykosociala utredning som görs av ägg- och spermadonatorer. Studiens syfte var att samla in kunskap och erfarenheter för att sammanställa dessa till en metod. Uppsatsen har en deskriptiv ansats och syftar inte till att jämföra kunskap och erfarenheter. Studien görs på uppdrag av Viveca Ekdahl Lindgren, enhetschef för kuratorerna på Kvinnokliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. För att uppnå uppsatsens syfte utgick jag ifrån följande frågeställningar:
• Vilken metod används vid den psykosociala utredningen av ägg- och spermadonatorer?
• Vad innebär det att vara donator?
• Hur ser utredningsstrukturen ut?
Uppsatsen är en kvalitativ studie med sex stycken expertintervjuer med professionella som arbetar med psykosocial utredning av ägg- och spermadonatorer och det är dessa intervjuer som studiens resultat baserar sig på. De professionella som har intervjuats arbetar vid sex olika sjukhus i Sverige som erbjuder donationsbehandling. Professionella som arbetar med psykosocial utredning av ägg- och spermadonatorer ska ha någon form av beteendevetenskaplig utbildning och är oftast kuratorer. För att analysera empirin har jag utgått ifrån följande teorier; Bernler & Johnssons Teori för psykosocialt arbete, Bernler & Johnsson & Skårners Modell för att skapa en relation, Petitt & Olssons analysmodell för sammanhangsmarkering samt existentialismen.
Av studien framgår det att den psykosociala utredning som görs av ägg- och spermadonatorer utgår ifrån ett barnperspektiv samt baserar på Lagen om genetisk integritet (2006:351) och Socialstyrelsens Föreskrifter och Allmäna råd om Assisterad befruktning (SOSFS:2002:13) Syftet med den psykosociala utredningen är att undersöka donatorns motiv till donationen, ge donatorn juridisk information samt undersöka donatorns psykosociala lämplighet. För att etablera en relation med donatorn samt för att skapa en arbetsallians använder den professionelle sig av olika strategier. Därefter samtalar den professionelle med donatorn om en rad olika teman för att bedöma donatorns psykosociala lämplighet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-03-22Author
Aldén Dahlqvist, Lina
Keywords
Kurator, donator, metod, psykosocial utredning
Language
swe