Att arbeta med hållbarhetsredovisningar - Ett verktyg med utmaningar
Abstract
Introduktion:
Intressenter vill i allt högre grad veta hur företag arbetar med att ta ett socialt och miljömässigt ansvar vilket har lett till ett ökat tryck på företag att redovisa verksamhetens hållbarhetsarbete. Genom de internationella riktlinjerna för hållbarhetsredovisning från GRI (Global Reporting Initiative) är avsikten att företag i olika branscher ska kunna jämföra sina hållbarhetsredovisningar. I hållbarhetsredovisningen som följer GRI:s riktlinjer ska de resultat som verksamheten har uppnått, i förhållande till de åtaganden, strategier och hållbarhetsstyrning som organisationen har, redovisas. Redovisningen kräver därmed mycket information. Detta gör även att redovisningen kan användas som ett verktyg för kommunikation och en guide för att utveckla företagets hållbarhetsarbete. Hållbarhetsredovisningen kan därför innebära nya möjligheter och utmaningar för att utveckla ett effektivare hållbarhetsarbete.
Syfte:
Genom att undersöka hur ansvariga för hållbarhetsredovisningen ser på arbetet och de utmaningar som arbetet med hållbarhetsredovisningen innebär syftar studien till att öka förståelsen för vad arbetet med hållbarhetsredovisningar innebär.
Metod:
Studien bygger på ett hermeneutiskt förhållningssätt eftersom syftet är att öka förståelsen för arbetet med hållbarhetsredovisningar. Vi har valt att använda en kvalitativ abduktiv ansats och semistrukturerade intervjuer.
Teoretisk referensram:
Den teoretiska referensramen består av intressentteori, legitimitetsteori, nyinstitutionell teori samt teorier kring miljö- och hållbarhetsarbete och en beskrivning av GRI:s riktlinjer. Utifrån teorierna har vi identifierat fyra teman som används vid analysen av det empiriska materialet; 1) Drivkrafter 2) Arbetsprocessen 3) GRI 4) Målgrupp och respons.
Empiri:
Det empiriska materialet har insamlats genom djupgående intervjuer med ansvariga för arbetet med hållbarhetsredovisningen på Systembolaget AB, SJ AB, Posten Norden AB, ICA Sverige AB samt Tetra Pak AB. Vi har även använt de undersökta företagens hållbarhetsredovisningar och information på företagens hemsidor.
Slutsats:
Studien visade att de ansvariga ser på hållbarhetsredovisningarna på ett lika sätt och att det finns utmaningar i tolkningen av GRI:s riktlinjer samt att nå den avsedda målgruppen. Vi drar även slutsatsen att arbetsprocessen är minst lika viktigt som den slutgiltiga rapporten.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-07-02Author
Nordström, Sofia
Palmér, Ulrika
Keywords
Hållbarhetsredovisning, GRI
Series/Report no.
Environmental Management/Uthålligt företagande
09/10:1
Language
swe