Risken finns men det beror väl lite på. - en studie om gymnasieungdomars värderingar kring kondomanvändande
Abstract
Syftet med studien är att ta reda på vilka tankar och värderingar gymnasieungdomar med fokus på killar har kring kondomanvändande. Huvudsakligen har tre genomgående teman använts; respekt, tillit och ansvar med följande frågeställningar:
- Finns det några skillnader mellan tjejer och killar gällande kondomanvändande?
- Är ungdomar mer angelägna att skydda sig mot graviditet än STI?
- Hur vanligt är det att ungdomar använder skydd (kondom) vid sexuella kontakter?
- Hur uppfattar ungdomar sannolikheten att smittas av STI och hur allvarligt upplever ungdomarna att det är att smittas av STI?
- Vad påverkar kondomanvändandet hos ungdomar?
- Hur ser värderingarna och attityderna ut kring kondomanvändande?
- Krävs det nya och andra metoder i det förebyggande arbetet för att förändra och öka kondomanvändandet
- Vad skulle få fler ungdomar att använda kondom?
Frågeställningarna har utifrån deras karaktär använts i den metod där de varit mest lämpliga.
I studien användes två olika metoder; en kvantitativ och en kvalitativ. I den kvantitativa delen har material från enkäten UngKAB09 använts. Den kvalitativa delen har bestått av fokusgrup-per som är en välfungerande metod när man vill ta reda på ungdomars tankar och värderingar kring känsliga ämnen och fånga upp kulturella värderingar.
Resultaten från studien visar att det inte finns några större skillnader mellan killar och tjejer när det gäller användandet av kondom och ungdomarna verkar vara mer angelägna att skydda sig mot graviditet än STI. Vidare bekräftas forskningen som säger att ungefär 70 procent av ung-domarna använder kondom vid sitt första vaginala samlag. Ungdomarnas fortsatta kondoman-vändande efter det första vaginala samlaget ser ut att minska något, till ungefär 40 procent bland 16 till 19-åringar. Detta dels utifrån att andra preventivmedel används istället för enbart kondom. När det gäller ungdomars sexuella risktagande och bedömning av risken att smittas av STI har den kvalitativa och kvantitativa delen visat samma resultat, att ungdomar inte upplever risken att smittas som speciellt stor och att smittas av till exempel klamydia är inte så allvarligt. Det som påverkar risktagandet i stort är ungdomars bristande förmåga att ta in informationen om risk och göra den till sin egen samt de normer och värderingar som råder i samhället. Även när det gäller kondomanvändandet förefaller att det påverkas av inställningarna till detta hos kompisar men också i media, porrindustrin och samhället i stort. Respekt, tillit och ansvar spelar också en roll i ungdomars kondomanvändande och påverkar deras agerande i det sexuella beteendet. Eftersom fokus i studien varit på killar i årskurs 2 på gymnasiet kan det med säker-het inte fastställas att resultaten från studien stämmer överens med ungdomar i stort men sanno-likheten är ändå ganska stor att det är aspekter som påverkar ungdomars kondomanvändande överlag.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-08-10Author
Arén, Ann-Sofie
Neef, Elisabeth
Keywords
Ungdomar, sexualitet, klamydia, STI, kondom, killar
Language
swe