Könsstereotypa ledaregenskaper, myt eller verklighet?
Abstract
Problemformulering: . Idag såväl som historiskt har chefspositionerna dominerats av män, vilket har resulterat i att de flesta människor förknippar en ledare med en man. På den svenska arbetsmarknaden innehar män sammanlagt 71 procent av alla chefspositioner (SCB 2008). Framgångsrika ledare beskrivs således ofta av vad som vanligtvis associeras med maskulinitet. Den maskulina könsmärkningen av ledarskapet har bland annat bidragit till att minska kvinnliga chefers handlingsutrymme att utöva ledarskap jämfört med män. Studier har dock visat att andelen kvinnor och män i en organisation har en betydande effekt för organisationens normskapande av ledarskap, vilket kan göra det intressant att undersöka vilka ledarskapsstilar som råder inom den kvinnodominerade äldreomsorgen.
Syfte: Syftet med uppsatsen är att jämföra hur den valda könsstereotypa organisations och ledarskapsteorin överensstämmer med hur enhetschefer inom äldreomsorgen i Västra Götaland ser på sina egna ledaregenskaper, och hur synen på ledarbeteenden som kännetecknar en bra ledare påverkas av kön.
Metod: Studien har genomförts med hjälp av en kvantitativ metod i form av en webbenkät. Webbenkäten har riktat sig till enhetschefer verksamma inom äldreboende och i hemtjänst inom Västra Götalands län. Totalt sett har 49st chefer svarat på webbenkäten varav 24 var män och 25 kvinnor. Svaren redovisas sedan i resultatet med hjälp av deskriptiva tabeller och i löpande text. Dessa resultat har sedan analyserats med hjälp av studiens valda organisations- och ledarskapsteorier.
Resultat: Resultaten visar att de manliga enhetscheferna generellt värdesätter uppgiftsorienterade beteenden högre, medan de kvinnliga enhetscheferna generellt värdesätter relationsorienterade beteenden högre. Resultaten visar även att de könstereotypa föreställningarna om stereotypa manliga och kvinnliga egenskaper till viss del överensstämmer med hur enhetscheferna värderade sina ledaregenskaper. De kvinnliga enhetscheferna värderade ledaregenskaper relaterade till det egna könets stereotypa egenskaper högre än män på samtliga 10egenskaper. De manliga enhetscheferna värderade ledaregenskaper relaterade till det egna könets stereotypa egenskaper högre än kvinnor på 7 av 10 egenskaper. Skillnaderna var dock överlag små och om de har någon praktiskt betydelse är oklart.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-08-12Author
Thorén, Per
Keywords
Organisationsteori, ledarskapsteori, könstereotyper
Language
swe