Grönsaker eller godis? Kulturella perspektiv på nordiska barns kosthåll
Abstract
Mat och ätande är ett gränsöverskridande forskningsämne, som engagerar forskare från
vitt skilda discipliner. Medicinare, historiker, sociologer, näringsfysiologer, pedagoger,
psykologer, antropologer, etnologer m.fl. har inspirerats att, var och en från sin
disciplinära horisont, studera detta fenomen, som vi alla är engagerade i flera gånger
per dag. Olika födoämnens näringsinnehåll och inverkan på hälsan, måltidernas och
olika livsmedels historia, matens och ätandets symboliska dimensioner, metoder för att
främja goda matvanor, överflöd på mat och brist på mat; forskningsämnena är många
och ämnets ständiga aktualitet, liksom att det bjuder på motsägelser och en mångfald
av infallsvinklar gör att man kan anta att det inte kommer att förlora sin lockelse som
forskningsobjekt. Mat är nödvändigt för vår överlevnad, men en ohälsosam kost kan
leda till för tidig död. Ätande är en rutinhandling som vi utför nästan utan att tänka,
men det kan också vara föremål för stort engagemang, planering och arbete, och glädje
såväl som ångest. Vi kan äta ensamma eller tillsammans med andra, inta vardagsmat
eller festmåltider. Vi äter också i många sammanhang utanför måltiderna; en kaka till
kaffet, ett äpple framför datorn, en glass under shoppingturen, en påse popcorn vid
biobesöket.
Som matforskare kan det vara svårt att få en överblick över all intressant forskning som
pågår, särskilt den som man måste korsa fakultetsgränserna för att få tillgång till. Samtidigt
finns det mycket som talar för att det är just ämnes- och fakultetsövergripande
samarbete som behövs för att få en vidgad förståelse för ämnet och för att kunna nå
ännu längre i forskningen. Detta var utgångspunkten när Centrum för konsumtionsvetenskap
(CFK) i Göteborg och Norsk senter for barneforskning (NOSEB) i Trondheim
sökte och fick pengar från Nordiska ministerrådet för projektet ”Children, food
consumption and culture in the Nordic countries”. Pengarna söktes för att anordna
två tvärvetenskapliga seminarier och den 15-16 mars 2006 hölls det första seminariet
i Göteborg. Seminariet hade titeln ”Grönsaker eller godis? Kulturella perspektiv
på nordiska barns kosthåll”. Det bestod av två delar, en del som var öppen för alla
intresserade och där inbjudna föreläsare presenterade pågående forskning om kulturella
perspektiv på barn, mat och ätande och en del som vände sig till forskare inom området
barn och mat och som bestod av workshops med presentation av planerade eller
pågående projekt samt diskussion om aktuella forskningsfrågor. Föreliggande rapport
är en sammanställning av fyra av de sju föreläsningar som hölls under den första delen.
Collections
View/ Open
Date
2007Author
Johansson, Barbro
Publication type
report
ISSN
1653-7491
Series/Report no.
CFK-rapport
2007:01
Language
swe