Psykosocial arbetsmiljö eller syn på arbete - Höna eller ägg i sjukfrånvaro?: En studie av två kommunala äldreboenden
Abstract
Två arbetsplatser inom äldreomsorgen i Malmö undersöktes med en enkät. Båda arbetsplatserna hade en hög sjukfrånvaro. Den ena arbetsplatsen hade 80 sjukdagar per anställd och den andra hade 40 dagar. Arbetsplats med högst sjukfrånvaro hade 61 anställda och den andra hade 48 anställda
Syftet med undersökningen var att undersöka samband mellan sjukfrånvaro, psykosocial arbetsmiljö och syn på arbete. Hypotesen var att de med instrumentell syn på arbete oftare blir sjukskrivna då den psykosociala arbetsmiljön är dålig. Det finns inga tidigare studier om dessa samband som undersökare har kännedom om.
Metod
För att kunna besvara frågeställningen utfördes en enkät under juni 2004 på respektive äldreboende.
Enkäten innehöll frågor om stress, psykosocial arbetsmiljö och syn på arbete. Det fanns frågor som enbart riktade sig till de som varit sjukskrivna mer än tre veckor under det senaste året. Frågorna var till för att undersöka om sjukskrivningen påverkat den sjukskrivnes syn på arbete och livssituation samt hur kontakten med arbetsplatsen skett under sjukskrivningen. Vem var sjukskrivande instans. Den psykosociala arbetsmiljön undersöktes utifrån en krav-kontrollmodell och frågorna var hämtade från Previas formulär om Arbetsliv och Hälsa. Frågorna om syn på arbete var konstruerade av undersökaren och delvis hämtade från sociologiska avhandlingar. Dessa frågor avsåg att undersöka vilket förhållningssätt man hade till arbete dvs. om arbetet var ett mål eller medel.
Resultat
Svarsfrekvensen på enkäten blev 69%. Totalt 70 av 102 anställda besvarade enkäten, 35 från vardera arbetsställe. De anställda var huvudsakligen undersköterskor 74% och vårdbiträden i 20%. Utbildningsnivåerna skiljde sig ej åt. Majoriteten av de anställda 37% hade gått i grundskola och 17% i gymnasieskola. De flesta hade barn i tonåren. Antalet ensamstående var 41 %. Medelåldern var hög, 44% var äldre än 50 år. Man fann att 26 % av de anställda hade varit sjukskrivna 1 månad eller mer. Resultatet visade att det fanns en sämre psykosocial arbetsmiljö på arbetsplatsen med högst sjuk-
frånvaro. Sjukskrivningsorsakerna som dominerade var stress och utmattningsdepressioner. Utifrån en krav –kontrollmodell kunde man visa att det fanns en spänd situation med höga krav, lägre besluts- utrymme och lägre stöd. Det fanns även en oro för förändringar såsom ändrade arbetstider, uppsägning och att få nya kollegor. På den andra arbetsplatsen tyder resultaten på att det fanns en sämre fysisk arbetsmiljö. Man hade fler sjukskrivna för muskuloskeletala besvär. Här fann man en aktiv situation med höga krav, högre beslutsutrymme och högt stöd. Man hade lägre oro för förändringar men det fanns en oro för ändrade arbetstider och omorganisation. Vid analys av synen på arbete framkom tre olika förhållningssätt; ett instrumentellt, ett solidariskt och ett individuellt förhållningssätt. På arbetsplatsen med högst sjukfrånvaro fann man att de med ett instrumentellt förhållningssätt var sjukskrivna i högre grad än de med ett solidariskt förhållningssätt. På den andra arbetsplatsen med lägre sjukfrånvaro fann man inga större skillnader mellan sjukskrivna och icke sjukskrivna i förhållningssätt.
Slutsats
Hypotesen i undersökningen var att de med instrumentellt förhållningssätt oftare blir sjukskrivna om den psykosociala arbetsmiljön är mindre bra. Trots att resultatet har påvisat ett samband, bör man vara försiktig med att dra några vittgående slutsatser. Undersökningen skall ses som en pilotstudie då det ej finns någon forskning om syn på arbete och sjukfrånvaro. Studien var begränsad till två mindre arbets- platser med hög sjukfrånvaro. Vid forskning av långtidssjukskrivna och deras förhållningssätt till arbete är det önskvärt att man undersöker olika yrkesgrupper samt män och kvinnor. Det finns en framtida möjlighet att kunna använda synen på arbete som ett instrument i rehabilitering.
Publisher
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
University of Gothenburg. Sahlgrenska Academy
View/ Open
Date
2004Author
Olausson, Pirkko
Keywords
Företagsläkare
Projektrapport
Publication type
report
Series/Report no.
Företagsläkarkursen Väst 2003/2004
Language
swe