”Och då måste han iväg, bort, ut liksom!”. En kvalitativ studie om uppbrottsprocesser. Fyra kvinnors berättelser om kampen för att ta sig ur sina relationer med våldsamma män.
Abstract
Våld mot kvinnor i nära relationer är en allvarlig och omfattande problematik som förekommer i alla länder världen runt, oavsett samhällsklass, etnicitet och religion. Mäns våld mot kvinnor utövas oftast på både fysisk, psykisk samt sexuell nivå. Konsekvenserna är förkrossande för kvinnan och det kan då vara nästan omöjligt för henne att bryta sig loss från förhållandet.
Syftet med denna studie är att belysa vad som gör att en kvinna slutligen bryter upp ur våldets mönster och lämnar sin våldsamma man för gott. Vi vill särskilt granska vilka verktyg som gör att en kvinna får rätt förutsättningar till att återskapa maktutövningen över sitt liv.
Studien bygger på fyra semistrukturerade intervjuer med våldutsatta kvinnor som har lyckats ta sig ut ur deras förhållanden med våldsamma män och befinner sig i olika stadier av deras process av att bilda ett nytt liv fritt från förtryck och tvång.
Vårt intresse har varit att jämföra vår empiri med grundläggande studier och teorier så som Enander & Holmberg (2004) om det starka emotionella bandet som byggs mellan en våldutsatt kvinna och den våldsamma mannen. Utifrån dessa studier och andra teoretiska utgångspunkter som till exempel begreppen ”makt” och ”empowerment”, har vi sammanställt vårt resultat.
Studiens resultat tyder på att rädsla, förlorat hopp och besvikelse samt synen på sitt moderskap är betydande faktorer för en kvinna i hennes beslut att bryta upp från våldets mönster. Verktyg som empowerment, företrädarskap och hjälp används flitigt av kvinnorna för att bygga upp ett nytt liv fritt från våld.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-11-01Author
Bertanzetti Faelu, Alice Rossella
Mosallanezhad, Katrin
Keywords
våld i nära relationer, rädsla, hopp, makt, företrädarskap, hjälp, empowerment, uppbrottsprocess, moderskap
Language
swe