Risker och osäkerhetsfaktorer – Upplysningsskillnader mellan halvårsrapporter och årsredovisningar
Abstract
Bakgrund och problem: I och med finanskriserna har intresset ökat för företagens utlämning av upplysningar kring risker och osäkerhetsfaktorer. Variationen av mängden av risker samt utförligheten i hur dessa beskrivs kan skiljas mycket åt, då de företag som följer ÅRL vid sidan av IFRS måste redovisa sina väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer. Företag, som enbart följer IFRS, har inte detta krav och har därmed möjlighet att inte redovisa vissa risker.
Syfte: Syftet med uppsatsen är att få en inblick i hur företagen upplyser om sina risker och osäkerhetsfaktorer och vilka och hur många risker och osäkerheter som man upplyser om. Detta för att få en bredare syn på vad företagen anser att dessa termer betyder, vad som ingår i dem och hur företag generellt kommunicerar ut sin riskrapportering.
Avgränsningar: I denna studie analysera företag noterade på Stockholmsbörsens Large, Mid och Small Cap-listor, som har publicerat en årsredovisning för 2009 samt halvårsrapporter från 2010.
Metod: Genom en kvantitativ innehållsanalys undersöktes 122 börsnoterade företags årsredovisningar och halvårsrapporter från 2009 – 2010. Uppsatsen baseras på information kring företagens riskupplysningar samt osäkerhet i uppskattning och kritiska bedömningar. Det empiriska materialet analyseras utifrån referensramen och delas upp i storleksförhållandena efter börslistorna Large, Mid och Small Cap.
Resultat och slutsats: Studien visar att Large Cap- företag redovisar fler risker och mer upplysningar kring dessa i årsredovisningarna än övriga företag. Small Cap- företagens riskavsnitt i halvårsrapporterna utgör dock större del av totala antalet sidor i denna rapport än hos övriga företag. Studien visade även att företagen redovisar riskupplysningarna på olika sätt utifrån vilken lagstiftning som efterföljs i flera fall.
Förslag till fortsatt forskning: Intressant hade varit att se en fördjupad studie, där mer djupgående undersökningar och analyser görs med hänsyn till skillnader i riskupplysningar mellan årsredovisningar och halvårsrapporter, och den möjliga effekten som skulle kunna uppstå på grund av dessa skillnader hos analytiker och investerare.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-01-25Author
Axelsson, Pethra
Series/Report no.
Externredovisning
10-11-5M
Language
swe