Show simple item record

dc.contributor.authorPettersson Löfgren, Maksim
dc.date.accessioned2011-02-16T09:48:53Z
dc.date.available2011-02-16T09:48:53Z
dc.date.issued2011-02-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24471
dc.description.abstractDenna kandidatuppsats tar bland annat sin utgångspunkt i modellen Måltidens fem aspekter (MFA) och hur man kan arbeta med modellens olika delar för att verka hälsofrämjande mot sina gäster. En annan utgångspunkt är olika defintioner av begreppet hälsa. För datainsamlingen har interjuver genomförts med måltidsföreståndare inom ett brett spann av områden, i det här fallet sjukhus, skola, äldreomsorg samt personalrestaurang, inom både privat och offentlig sektor inom Västra Götalands län. Resultatet visar att måltidsföreståndarna har olika syn på hälsobegreppet beroende på utbildningsbakgrund. Det framkommer också att de arbetar med MFA inom verksamheternas olika delar för att främja hälsa hos sina gäster. Här finns vissa likheter mellan respondenterna i angreppsättet men också skillnader. Gemensamt för samtliga måltidsföreståndare är att man främst fokuserar på produktaspekten av MFA. Att garantera serveringen av hälsosam mat är dock viktigare i den offentliga sektorn än den privata då man måste uppfylla Svenska Näringsrekommendationer (SNR) för den verksamhet man ansvarar för. Förutom denna del fokuseras det i varierande grad på dom andra delarna i MFA dvs styrsystem, rum, möte och atmosfär. Slutsatsen blir att forskningen fortsättningsvis bör fokusera på att undersöka vad som är gemensamt för de goda exempel man funnit i olika verksamheter. En hälsofrämjande modell skulle kunna användas 2 3 som ett pedagogiskt verktyg för att enkelt visa på hur man kan arbeta med olika delar för att skapa en mer hälsofrämjande verksamhet. Detta skulle kunna ge stöd till måltidsföreståndarna så att de satsar på att implementera den kunskap man kommit fram till i sina egna verksamheter.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmåltidsföreståndaresv
dc.subjecthälsofrämjande arbetesv
dc.subjectmåltidsverksamhetsv
dc.subjectmåltidens fem aspektersv
dc.title”Det är länken mellan kund och kök som skall få gästen att äta!” - En studie om måltidsföreståndares uppfattningar om hälsasv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record