Show simple item record

dc.contributor.authorEriksson, Anna
dc.date.accessioned2011-02-16T14:40:46Z
dc.date.available2011-02-16T14:40:46Z
dc.date.issued2011-02-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24479
dc.description.abstractEpidemiologiska kunskapsunderlag visar att personal inom vård och omsorg tillhör en riskgrupp för ohälsa på grund av att arbetsmiljön påverkar personalens fysiska och psykiska hälsa negativt. Levnadsvanor angående bland annat mat, motion och användning av tobak har stor betydelse för människans fysiska och psykiska hälsa. Omvårdnadsprogrammet är en treårig gymnasial utbildning och syftet med utbildningen är att ge eleven den grundläggande yrkeskunskap och kompetens som krävs för arbete i verksamheter inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Syftet med uppsatsen är därmed att genom en kvantitativ enkät undersöka hur 52st elever på ett omvårdnadsprogram förhåller sig till hälsa och hälsobeteenden med fokus på elevernas levnadsvanor för att kunna främja sin hälsa i sin framtida yrkesroll inom vård och omsorg. Resultatet visar att elevernas definition av begreppet hälsa omfattar i likhet med WHO:s definition av hälsa mer än bara människans biologi. Majoriteten av elever värderar sin hälsa som ”bra” eller ” mycket bra”, dock värderar en stor andel elever sin hälsa som ”varken bra eller dålig”, vilket kan relateras till elevernas självupplevda somatiska och psykiska besvär. Eleverna anser i större omfattning att sin hälsa är ett resultat av sina egna handlingar. Undersökningen visar att elevernas matvanor med en oregelbunden måltidsordning ej motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer för livsmedelsval och måltidsordning. Mindre än hälften av eleverna äter frukost varje dag och majoriteten av elever behöver öka sin konsumtion utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer av fisk, grovt bröd, frukt och grönsaker. En tredjedel av eleverna på omvårdnadsprogrammet följer rekommendationerna för 30 minuter fysisk aktivitet per dag. Undersökningen visar att en tredjedel av eleverna på omvårdnadsprogrammet röker. Eleverna är medvetna om betydelsen av mat, motion och tobak för hälsan. Dock behöver eleverna inför hälsorelaterade beslut komma till insikt om sin egen handlingsförmåga för att inför den framtida yrkesrollen utgöra en friskgrupp och inte en riskgrupp.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesMagister i hushållsvetenskapsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectomvårdnadsprogrammetsv
dc.subjectvård och omsorgsv
dc.subjectarbetsmiljösv
dc.subjectlevnadsvanorsv
dc.subjectbegreppetsv
dc.subjecthälsasv
dc.titleHälsofrämjande beredskap inför en framtida yrkesroll – Hälsobeteenden och uppfattningar om hälsa hos elever på ett omvårdnadsprogramsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokH1
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record